Skip to main content

Op bezoek bij Stagedogs

Op bezoek bij Stagedogs in Zaandam (door Kayleigh – stagiair)


Voor dierendag ben ik op bezoek geweest bij Stagedogs. Daar heb ik een gezellig gesprek gehad met Paula Mak. Ze traint honden bij hondensportvereniging WIK en heeft haar eigen onstage training waar ze honden traint voor televisie. Zelf is ze ook hobby fotograaf en maakt ze foto’s en filmpjes om op sociaal media te plaatsen.

Hoe lang traint u al honden?
Mijn hele leven heb ik al honden thuis en toen ik samen ging wonen met mijn vriend hebben we een hondje genomen en toen hebben we net als iedereen in Nederland elke fout gemaakt welke je kon maken totdat je naar een hondenschool gaat. Dan ga je trainen en vind je dat leuk en dan wordt het je hobby. Maar op een gegeven moment loopt dat een beetje uit de hand(poot). Ik zit inmiddels al 30 jaar echt heel fanatiek in de hondensport en train ik honden.

Hoeveel honden heeft u ongeveer al getraind?
Ontelbaar. Je hebt natuurlijk groepen waar je les aan geeft. Die groep kan variëren van 4 tot 8 honden. Dat hangt er heel erg vanaf van wat je aan het leren bent, want ik geef bijvoorbeeld detectie lessen dan leer je de honden een bepaalde geur aan en dan moeten ze die gaan zoeken en verwijzen en speuren. En het speuren dat kan inderdaad ook in grotere groepen. Dan gaan ze op zoek naar een vermiste persoon of voorwerpen. Dat kan in een grotere groep omdat je met meerdere spoorlopers loopt. En bij gehoorzaamheid zitten ook soms 6 tot 8 honden in een groep dus dan kom je op een flink aantal in de loop der jaren. Maar eigen honden is een ander verhaal, daar heb ik er ca. 7, 8 getraind in die 30 jaar.

Hebben jullie ook honden getraind die in beroemde films hebben gespeeld?
Mijn vroegere hond heeft meegedaan in Belladonna daar loopt mijn hond over een behendigheidsbaan. Daarnaast wel heel veel honden getraind voor internationale commercials.

Wat is het ras dat jullie het meeste trainen?
Het is heel erg verschillend. Je hebt natuurlijk door de jaren heen honden die wat meer in trek zijn. Je hebt een tijd gehad dat de Dalmatiër heel erg in was en dan had je in de groep heel veel Dalmatiërs. Herders en Labradoodles zijn op dit moment heel populair.

Wat vindt u zelf het mooiste ras?
Ik ben dus helemaal gek op de Australische Herder dus de Australia Sheppard dat is echt mijn ras. Maar ik vind eigenlijk alle rassen wel heel mooi, ze hebben allemaal hun eigen karakter en ze hebben allemaal wel wat. Bijvoorbeeld sommige honden die hebben als karaktereigenschap dat ze heel eigenwijs zijn, dan vind ik dat ook wel een leuke uitdaging.

Hoeveel soorten trainingen geeft u?
Ik geef heel wat verschillende trainingen. Basis gehoorzaamheid, ik geef vrijwilligerswerk hier bij hondensportvereniging WIK. Daar geven we basistraining aan pups en training aan vergevorderde honden in hun gehoorzaamheid. Ook geef ik onstage training, daar train ik echt honden voor televisie of voor de film. Daar leer ik dus hoe ze rechtop zitten, pootjes geven, voorwerpen vasthouden. Daar loopt ook een hulphond bij want daar leren ze ook deuren openmaken, deuren dicht doen, de spullen uit de koelkast pakken, de wasmachine leeghalen.

Hoeveel lessen heeft die training?
Het zijn het zijn blokken van 10 lessen. Dan heb je de basis. Sommige honden die heel intelligent zijn snappen het na 10 lessen. Wil je dan verder, dan gaan ze daarna nog een vervolgcursus doen. En de onstage training, dus het leren van kunstjes voor het echte filmwerk, is natuurlijk oneindig want er valt altijd wel weer wat nieuws te leren.

Wat is een onderdeel in die training waar de meeste honden tegenaan lopen?
In de onstage training is het vasthouden, en wat heleboel mensen niet weten voor het casting werk moet je hond tegen prikkels kunnen. Want op de set gebeurt van alles, er komt verlichting, er zijn allerlei geluiden. Ik heb honden bij me gehad die ongelooflijk goed kunnen luisteren maar op het moment dat er een camera voor hun neus staat of de lampen gaan flitsen voor de fotografie dan vinden ze dat eng.

Kan gewoon elke hond meedoen aan de onstage opleiding of is er een soort keuring waar de honden door moeten komen
Niet elke hond kan eraan meedoen. Niet in groepsverband reactieve honden die kunnen daar niet aan mee doen want we werken heel veel los dus honden die andere honden grijpen die kunnen daar niet aan meedoen. Ik heb ook honden van 12 jaar oud en die vinden het helemaal geweldig. Ook al zou je die niet gebruiken voor de casting je bent heel erg met je hond één op één bezig met allemaal kunstjes aanleren. Je krijgt een hele goede band dus daar is het heel goed voor. Alleen dan kijk ik, wat kunnen ze fysiek nog aan want als de hond artrose heeft dan zijn er bepaalde oefeningen die ze niet meer kunnen doen. Het moet natuurlijk wel leuk voor beide zijn.

Zijn ook rassen die echt lastig zijn om te trainen
In de casting zoek je een bepaalde hond voor een rol of een bepaalde uitstraling dus over het algemeen honden met een donkere vacht die komen niet mooi op beeld. Je hebt bepaalde rassen die zijn gewoon stronteigenwijs. Ik heb zelf een Australian Sheppard die is ook zo eigenwijs. Die wil gewoon lekker zijn eigen ding doen. Dan heb je ook nog honden die slecht te motiveren zijn. Bijvoorbeeld die niet willen spelen, of geen snoep willen voor een beloning. Die zijn lastig te trainen, maar het is niet altijd rasgebonden, ook karakter speelt dus mee.

Meer informatie zie Stagedogs.nl

Meer nieuws

Showreel

De dementie van Jet en Harrie - een informatieve voorstelling

Waarschuwing malafide modellenbureau

Vangnet bij ziekte ZZP'r