Interview met Gerdien Lanting: “Ervarend leren” - door Marina Numan

Bij de naam Lanting gaan mijn gedachten terug naar het Theater van de Lach. De kluchtkoning John Lanting liet heel wat deuren knallen én miljoenen mensen  lachen. Gerdien Lanting is weliswaar geen familie van de man met de perfecte timing. Maar als trainingsacteur staat ze al jaren haar mannetje. Bovendien zet ze als bestuurslid van de NVvT het trainingsacteren op de kaart. 
NVVT logo

Begonnen is Gerdien als theaterdocent. “Ik heb lang lesgegeven in het basisonderwijs, maar miste het spelen heel erg. Negen jaar ben ik nu trainingsacteur. Theater vind ik ook een heel mooi middel als ondersteuning voor een leerproces. In de opleiding Trainingsacteur vond ik het heel fijn om weer leerling te zijn, de zaag scherp te maken.”

Wat is een trainingsacteur?

“Een trainingsacteur is gespecialiseerd in het spelen van een rol binnen leersituaties. Denk aan rollenspellen bij een training, assessment of coachingstraject. De trainingsacteur is dienstbaar aan de deelnemer, zodat die kan groeien. Persoonlijk en zakelijk. Ook het kunnen geven van gerichte feedback onderscheidt een trainingsacteur van een acteur.”

Wat heb je nodig om trainingsacteur te worden?

“Het is heel handig als je een achtergrond hebt van theaterdocent. Het is weliswaar een vrij beroep, dus in principe heeft iedereen een mogelijkheid om dit vak uit te oefenen. Er zijn ook verschillende opleidingen om trainingsacteur te worden. Op onze site worden deze opleidingen genoemd. Het volgen van zo’n opleiding is wel een aanrader. Voorafgaand wordt er wel gekeken of je een basis in spelen hebt, kun je schakelen in je spel en verschillende dingen aanspelen. Eigenschappen? Gerdien: “Een zeker niveau van spel kunnen leveren, gedrag moet kunnen duiden, afstand kunnen nemen van de rol die je speelt. Ook moet je taalvaardig zijn, vooral bij de feedback die je geeft.”

Missie van de NVvT

De NVvT is de beroepsvereniging van en voor professionele trainingsacteurs. Een aanspreekpunt en kenniscentrum die trainingsacteurs vertegenwoordigen. Bovendien wordt de NVvT als autoriteit gezien op het gebied van toegepast acteren. Wat is jullie missie?

“De NVvT zet zich in voor alle acteurs die in leersituaties spelen. Onze missie is dat we geloven in ervarend leren en dat dit mensen verder brengt. Hoe vaker je dingen oefent in oefensituaties hoe meer je gedrag inslijt. Dat draagt ertoe bij, dat je beter wordt als mens. Ik merk wanneer ik als acteur deelneem aan zo’n training, dat ik iedere keer weer bijleer. En dat neem ik weer mee in mijn eigen leven. Er was bijvoorbeeld een agent op straat en die deed nogal onhandig. Dan ben ik geneigd om naar voren te stappen en te zeggen: “ Hé jouw gedrag heeft dit en dit effect op mij!” lacht Gerdien.

Kun je enkele tools noemen die je gebruikt?

“Ik probeer het gedrag concreet te beschrijven. Gedrag - Gevoel – Effect. Bijvoorbeeld: Ik zie je dit en dat doen. Welk gevoel geeft dit bij jou. En geeft dit wel het gewenste effect? Ook altijd even checken of iemand het ook wil ontvangen. Klopt het ook met wat je wilt bereiken? Je weet niet hoe de mensen gaan reageren in een training. Het heeft te maken met hoeveel ervaring je hebt. Je wilt de deelnemer net iets buiten zijn of haar comfortzone duwen. Dit wordt ook wel de ‘window of tolerance’ genoemd. Dan leren de cursisten iets belangrijks waar ze voorheen voortdurend tegen aan liepen. Dát zijn de mooiste momenten als dat lukt. Natuurlijk moet het wel altijd veilig blijven voelen voor de deelnemers.”

En ook :

Toegepast acteren: Je gebruikt modellen, het acteren als doel gebruiken. Zoals de Roos van Leary komt veel voor. Dit geeft een gemeenschappelijke taal omdat veel mensen dit wel kennen.

Volgend en sturend spelen: Je probeert in een rol tijdens de oefensessies hints op te werpen. Bijvoorbeeld iemand stelt alleen maar gesloten vragen en ik antwoord dus alleen ja of nee. Dan kan de deelnemer hiermee oefenen.

Hoe ondervonden jullie deze corona tijd?

“De corona bracht ons ook een interessante kant, namelijk dat er online veel mogelijkheden liggen. De combinatie van trainen is het mooist live én online. BOA opleidingen kunnen prima online aangeleerd worden. Leiderschapstrainingen liever live met elkaar zijn.”

Waarom zou iemand lid willen worden van de NVvT?

“De NVvT bestaat 20 jaar. Er zijn inmiddels ongeveer 300 leden. Groot netwerk interessant voor ZZP’ers. Professionalisering door het aanbieden van gratis workshops én online levendige borrels! Leuk en leerzaam. Ook kunnen wij als tussenpersoon fungeren tussen opdrachtgever en trainingsacteur. Wij nemen het vak heel serieus ook met betrekking tot de vergoedingen. En we zijn met verschillende partijen bezig om meer zichtbaar te zijn naar buiten.”

TIP:

Om de paar jaar wordt er  de “Dag van de Trainingsacteur” georganiseerd. Iedereen is van harte welkom. Zodra daar voor 2022 meer over bekend is vind je informatie op de site www.nvvt.nl
Ook kan je je via de site als lid aanmelden.

Informatieve workshop september

September WORKSHOP ACT4YOU – gratis bij te wonen in Alkmaar

Wat gaan we doen?

Tijdens deze middag krijgt u de gelegenheid kennis te maken met Ellenor Spreeuw
Zij is (trainings)actrice, trainer en coach zie ook informatie op de website

Wat kunt u verwachten

oefenen met een aantal onderdelen uit de workshops
toelichting op de diverse cursussen en workshops
toelichting over coaching
u kunt uw vragen stellen
Ieder die deze bijeenkomst heeft bijgewoond en binnen een jaar deelneemt aan een workshop of cursus krijgt korting.
Deze middag is GRATIS bij te wonen, wel even aanmelden vooraf. Dat kan door een mail te sturen naar:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met als onderwerp ZOMERWORKSHOP
Er is plaats voor maximaal 15 personen, dus wees op tijd met aanmelden

U bent van harte welkom

Interview met Eva

Eva Jana Kijlstra: “Volg je passie en probeer lol te maken!”  Eva Kijlstra 2021 1

door Marina Numan

Voor altijd gegrepen door duizenden woorden uit kinderboeken, besloot een meisje van twaalf jaar een boek te schrijven. “Meneer Katerhater” gaat over een meisje die de buurman maar een griezel vindt. Op een dag komt hij eten en wil haar poes Ginnie lenen. Hij heeft een wel heel zachte trui aan… en Myrja komt achter een verschrikkelijke waarheid…! ‘Autobiografisch?’ vraag ik aan Eva (20)? Ze lacht. “Nou ik had in die tijd wel een babypoesje, de rest heb ik bij elkaar gefantaseerd. Ik heb altijd een grote liefde gehad voor verhalen, ben een echte boekenwurm. Een bezoek aan het kinderboekenmuseum Papiria heeft mij helemaal geïnspireerd om een kinderboek te schrijven.”

De magie; met een spannend boek in bed. Of nog beter onder de dekens met een zaklamp. Door alle bladzijden heen worstelend een andere, magische wereld bereiken. Een verslavende escape die je tegelijkertijd veel inzicht geeft over de echte wereld. Dit vormt je en blijft je een leven lang begeleiden.

Kun je enkele lievelingsboeken noemen?

“Ik heb heel veel lievelingsboeken. Ronja de roversdochter, de hele serie Harry Potter, Heksenkind van Monica Furlong, de trilogie van Gouden Griffel winnares Thea Beckman. Maar favoriet aller tijden is toch wel Astrid Lindgren.” En heb je zelf ook iets in je van Pippi Langkous? “O ja, absoluut. Ik was denk ik vier of vijf jaar oud en heb daar zo van genoten. Ook Eva weet de slogan van Pippi “ Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.” Ze lacht; “Dat slaat zeker ook wel op mij!”

Waarom studeer je in België?
Eva Kijlstra portret

Eva, geboren in Amsterdam, studeert nu aan het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen. Zij volgt daar de Kleinkunst Academy. “Vorig jaar heb ik auditie gedaan bij alle toneelscholen in Nederland. Eigenlijk teveel. Misschien wilde ik het te graag. Dat gaf veel stress en hielp zeker niet mee. Ik werd niet aangenomen en had mij er al bij neergelegd dat het dit jaar niet zou lukken en schreef mij in voor de studie culturele antropologie. Maar een vriend van mij die zei ‘je moet toch auditie in Antwerpen gaan doen’. Toen hing er niet meer zoveel van de auditie af en voelde mij veel ontspannener. En tja, toen werd ik aangenomen en ben toch maar van studie geswitcht” ze lacht. De aanhouder wint dus toch.

“Ik heb het hier enorm naar mijn zin. Ik heb al mijn hele leven een grote fascinatie voor acteren, muziek maken en theater maken. Deze opleiding sluit hierbij perfect aan met fijne mensen in de klas. Bovendien geven de inspirerende leraren de meest fascinerende lessen.”

Top drie van je lievelingsfilms?

“Ik heb een LIJST van films, onmogelijk om te kiezen maar dit zijn ze: Nr. 1: Sound of Music, nr. 2: Mrs. Doubtfire, nr. 3: Girl, Interrupted en alle Harry Potter films. Als je kijkt naar de overeenkomst van deze films is het dan ‘het gezien’ worden? “Toen ik jong was zag ik nr. 1, nr. 2 en Harry Potter. Deze films zag ik samen met mijn familie en dat gaf zo’n fijn familiegevoel, humor, een fijne sfeer om aan terug te denken. Nu kijk ik ‘technischer’ naar films omdat ik de opleiding doe. Ik ontleed het meer, wat is nou de onderliggende oorzaak, hoe gebruiken ze elkaar? Emma Stone en Robin Williams zijn trouwens mijn favoriete acteurs.

Je bent een Singer Songwriter in de dop? “Op Alkmaars Talent, heb ik eigen nummer gezongen”. Was echt leuk om daar aan mee te doen. Trots ook op mezelf. Karin Bloemen zat in de jury en heb bij haar vervolgens zang- en performance workshops gedaan. Met als kers op de taart een optreden op de Uitmarkt 2016 met Karin!”

“Nu zit ik in het eerste jaar van de opleiding, die in totaal vier jaar duurt. Drie jaar bachelor en een jaar master. Ik ben nu gefocust op theater maken en muziek. Een tip voor diegene die, net zoals ik, bij Act4you werken als figurant of acteur/actrice: Blijf oefenen, blijf lessen volgen, blijf jezelf ontwikkelen. Je bent nooit te oud om dit te doen. Er zijn interessante filmpjes op YouTube van Ivana Chubbuck die de moderne psychologie gebruikt om beter te acteren. Of lees haar boek “ The Power of the Actor”. Daar heb ik veel uit geleerd. Een leerzame ervaring was, dat ik twee dagen live colleges heb gevolgd van Ivana zelf. Daarbij coachte bekende acteurs en ik heb gezien hoe die fantastische transformaties maakte in hun spel. De Meisner techniek (met de Meisner Acteertechniek leer je om je elke voorstelling open te stellen voor je tegenspeler, red.).

En Eva… wat is je advies voor iedereen met acteerambitie?

“Ja, als je naar de toneelschool of kleinkunstacademie wilt, raad ik zeker aan om een vooropleiding te doen bij De Toneelmeester in Amsterdam. Zelf deed ik de vooropleiding Theater en deed mee aan het talenttraject. www.detoneelmeester.nl

Tenslotte vraag ik Eva naar haar levensmotto. “ Neem jezelf niet te serieus, zegt ze. “Volg je passie en… probeer lol te maken!”

Heel veel succes Eva met je opleiding en we zullen in de toekomst nog veel van je horen!

Informatie:

Kleinkunstacademie Antwerpen

Ivana Chubbuck

Eva deed mee aan de talentenjacht Alkmaars Talent .Met haar mooie stem en eigen begeleiding op gitaar wist ze tot in de finale te komen. Het is een multitalent, schreef al jong een boekje , eigen liedteksten, kan acteren, dansen, zingen. Via Act4you heeft ze regelmatig kunnen optreden en  ze had een leuke rol in een videoclip

Terugblik - showreel 2016

 

Laurien Verstraten: “Niet stil gaan zitten!” - door Marina Numan

Laurien Verstraten: “Niet stil gaan zitten!” - Door Marina Numan    Laurien Vertraten portret

Voorheen vonden interviews plaats in een rustig restaurant. Nu belde ik Laurien Verstraten (35) coronaproof via WhatsApp. Ze staat ook ingeschreven bij Act4you in Alkmaar en ze was o.a. jurylid en zangeres bij de talentenshow “Alkmaars Talent” en kijkt daar met plezier op terug. Waarschijnlijk heb je deze actrice gezien in GTST, Moordvrouw, Bluf, dokter Tinus en de jeugdserie Brugklas. Momenteel presenteert ze het programma ‘Ondernemerslounge’ op RTL7. En niet te vergeten het spraakmakende interview met Maurice de Hond. Laurien heeft een aantal goede tips om jezelf zo goed mogelijk te presenteren!

Droomberoep

Op de vraag, dat actrice en presentatrice toch wel een droomberoep van veel meisjes is zegt ze: ‘Ik merk dat de jonge meiden graag willen doen wat ik doe. De vragen die ik krijg op social media zijn vooral – waar moet ik naar kijken, kun je mij helpen, wat moet ik doen? Ze geeft een voorbeeld. ‘De dochter van een vriend van mij is dertien en die wilde ook presentatrice worden én actrice. Ik heb haar toen een dagje mee laten lopen. Dat vond ze heel spannend. De eerste vraag die ik haar stelde in de auto was: ‘Waarom wil je presentatrice worden.’ Ze antwoordde dat ze graag in de spotlights wilde staan. Ze bedoelde dat ze gezien wilde worden…’ Was dat ook bij jou zo? vraag ik haar. Laurien: ‘Toen ik één was, was ik al fonetisch aan het zingen. Ik werd op allerlei koortjes later gezet. Mijn drie zusjes zagen mij als oudste zus, die alleen maar toneelstukjes en muziekjes wilde doen en werden daarvoor dan door mij ‘opgeleid’. Heel erg leuk allemaal. We hadden een leger aan speelmaatjes die allemaal muzikaal waren en toneelstukjes wilden doen. En ik presenteerde dat uiteraard.

Beauty and brains

Deze duizendpoot studeerde rechten en werkte op een advocatenkantoor aan de Zuidas. Maar dit was toch niet wat ze wilde doen. Ondertussen had ze zangles van Babette Labeij en Caro Emerald. ‘Caro heette toen gewoon Caroline van der Leeuw en was nog niet bekend. Daar ontmoette ik allerlei mensen die met Idols meegedaan hadden of ze zaten in bandjes. Ik hoorde dat de meeste waren ingeschreven bij een castingbureau en dacht: Hé dat kan ik natuurlijk ook doen! Toen begon ik de eerste stappen te zetten. Vervolgens ging ik twee dagen per week naar het Conservatorium in Arnhem, scriptie schrijven, zingen in een meidenbandje. Ik deed van alles tegelijk. Het belangrijkste is, dat je een doel voor ogen hebt. Als mensen zeiden ‘hoelang geef je het jezelf’ dan dacht ik tegendraads ‘, Hoelang geef je het jezelf, ik ga dit gewoon doen en het komt goed! Het is een kwestie van doorgaan. Er zijn meer tegenslagen dan successen. En je groeit ook door alles wat je doet. Dat heeft ook met de jaren, leeftijd en ervaring te maken. Bijvoorbeeld tien jaar geleden had ik nog geen cameratraining kunnen geven. Dat doe ik nu bij de bekende spreker Pieter Frijters van spreek.nl en mindtuning.com.’

Wat wil je nou echt?

Het is bekend, dat je een lange adem moet hebben als je voor de zoveelste keer op een auditie verschijnt. Hoe ging jij met afwijzingen om?

‘Alles begint bij het feit hoe graag je iets écht wilt. Dus het belangrijkste is niet hoe kan ik zo snel mogelijk beroemd worden. Want dat gaat nooit gebeuren als je er zo in zit. Dus bijvoorbeeld je wilt iemand heel erg graag interviewen. Leer dan om vragen te stellen, wees nieuwsgierig. Als je zangeres wilt worden dan moet je het heel erg leuk vinden om verhalen te vertellen en de hele dag willen zingen. En áls je dan wordt afgewezen, dan is dat maar zo. Het gaat erom dat jij jezelf hebt laten zien. Ze zoeken blijkbaar een bepaald type. Het voordeel is, hoe vaker je zulke castings doet hoe zelfverzekerder je wordt. Dan komt er vast iets wat wel bij je past. Als je wordt afgewezen is het niet zo, dat ze jou persoonlijk niet leuk vinden. En krijg je dan een rolletje voor heel weinig geld, juist aanpakken en meters maken!’

Heb je een tip voor een specifieke casting?

‘Ze vragen bijvoorbeeld een presentatrice voor een kookprogramma. Dan kijk ik of ik daarbij passende foto’s heb. Of ik maak een nieuwe showreel; een korte video met mijn beste werk. Vragen ze een moeder, dan zorg ik dat ik materiaal heb of maak met een kindje erop. Wat je niet moet doen is te veel make-up op, te veel decolleté, te sexy gekleed. Wees vooral jezelf, maar wel met een brede glimlach, want ze prikken er zo doorheen. Je ziet dat vrouwen zich willen verkopen op Instagram middels borsten of opgespoten lippen. Daar ben ik persoonlijk niet zo’n voorstander van en je zult dit bij mij niet zo snel zien. Ga dus op Instagram en Facebook alle castingbureaus volgen. Zorg er ook voor dat er goede foto’s en video’s op staan en geen privékiekjes. Maak een goede mix om te laten zien wie jij bent. Castingbureaus kijken heel vaak op social media. Wees daarvan bewust.’

Mentor of rolmodel

Zelf heb ik het geluk dat ik een paar mentors in mijn leven heb of heb gehad. Hoe zit dat bij jou? Laurien: ‘Eigenlijk heb ik die pas de laatste jaren. Daarvoor vrijwel niet, die heb ik wel gemist. Iemand die jou even kan spiegelen. Ik heb nu iemand die even oud is als mijn vader. Daar kan ik bijvoorbeeld even aan vragen: “Moet ik hier linksaf of rechtsaf, wat vind jij?” Fijn om te overleggen. Ik heb wel managers gehad die mij niet altijd verder hielpen of mij helemaal begrepen. Ik heb altijd alles wel zelf gedaan. Als ik dan belde om te vragen of ze al iets gehoord hadden, zeiden ze: ‘Nee dat moet je niet doen.’ En dan antwoordde ik verbaasd: “ Hoezo, waarom niet, je moet toch alles aanpakken!” Misschien had ik moeten luisteren, misschien ook niet. Sinds kort heb ik een nieuwe manager. Heb nog veel dromen, wat kan ik nog, wat wil ik nog, wat is er mogelijk. Het is fijn als iemand je daarbij helpt en vertegenwoordigt. Het is namelijk moeilijk om jezelf te verkopen.

Eigenlijk werkt een manager harder dan de artiest, houdt alles in de gaten en geeft een boost aan je carrière. Eigenlijk zou jij óók een goede manager kunnen zijn, omdat je er bovenop zit.

Zelfverzekerd: ‘Zeker. Als ik ooit uit het vak ga, ik wil ook nog moeder worden, misschien ga ik dan wel mensen coachen. Momenteel ben ik bezig met muziek. Ik wil graag muziek uitbrengen die nog niet bestaat. Eigen luisterliedjes, Nederlandstalige kleinkunst. Toen ik net van het conservatorium kwam deed ik musicalaudities. Alleen, ik kon niet zo goed dansen. Die ervaring had ik niet. Ik zou een rol willen hebben, waar je minder in moet dansen. In Soldaat van Oranje bijvoorbeeld. Plus op presentatiegebied wil ik ook nog wel meer. Avondprogramma’s presenteren. Of zoiets als John Williams, presentator van Help mijn man is klusser!’

Op de vraag: heb je zelf een rolmodel, antwoordt de blondine: ‘Ja en nee, ik kan heel makkelijk Chantal Janzen zeggen omdat ze acteert, presenteert en zingt. Dus eigenlijk heel veel doet wat ik ook doe, alleen veel bekender en verder daarin is. Ik volg haar volgens mij niet op Instagram. Het is niet zo dat ik haar wil zijn, of dat zij mijn rolmodel is. Nee. Eva Jinek vind ik een goede presentatrice. Op musicalgebied is dat Pia Douwes, de koningin van de musical. Ook Vajèn van den Bosch is een jonge meid, die het super goed doet. Toch heb ik mezelf nooit vergeleken met anderen in het vak. Maar kijken naar wat ik zelf kan. Carice van Houten is de beste actrice van Nederland. Maar ik ben nu de nieuwe dramaserie Red Light aan het kijken en dat vind ik niet haar beste rol.’ Als we het over buitenlandse actrices hebben, dan zegt Laurien: ‘Ja, dan Cameron Diaz, die vind ik echt fantastisch! Een leuk mens, een brede glimlach, lekker zichzelf. Ook Kate Moss heb ik altijd een toffe chick gevonden, heel anders dan een Doutzen. Die is toch wat meer ingetogen, braaf.’

Wil je eens reageren op de stelling - Om de top te halen moet je keihard werken en dat willen de meeste mensen niet. ‘Ja dat is echt zo. Niet denken dat je iets hebt bereikt. Nee, gewoon doorgaan. Wanneer ben je ergens? Ik heb straks om 13.00 uur zangles om mijn stem te trainen. Je kunt niet stil gaan zitten. En ik heb al mijn papiertjes gehaald zoals een rechtenstudie. Dat is ook niet altijd leuk geweest. En privé? Mijn vriend Olivier vindt het allemaal heel leuk wat ik doe. Het enige wat hij niet zo leuk vindt, zijn de zoenscènes’, ze lacht. ‘Maar ja, dat hoort erbij. Het stelt niets voor en hoort bij je rol.’

Mijn levensmotto is van Steve Jobs:

The only way to do great work, is to love what you do!’

Tot slot: Wat doe jij om gezond te blijven? ‘Ik sport twee keer per week, onder begeleiding. Daarnaast hardlopen en wandelen. Gezond eten natuurlijk. Ik ben niet meer bang voor koolhydraten zoals vroeger. Dus ik eet gewoon ’s morgens een boterham met kaas, een lekker sapje. Ik sta ook niet te veel op de weegschaal. Kortom ik zorg goed voor mezelf!’

Tips die Laurien kan meegeven aan beginnende presentators/presentatrices, acteurs, actrices en figuranten:

  • Doe mee aan onbetaalde klussen van bv de filmacademie
  • Schrijf je in bij alle castingbureaus. Staan onder casting.startpagina.nl
  • Belangrijk is dat je goede foto’s en video’s hebt als je deze mag opsturen
  • Doe presentatietrainingen, meld je aan voor acteer- en/of zanglessen
  • Kijk voor meer informatie op www.laurienverstraten.nl/training.

WINACTIE!

Wil jij een dagje meelopen met Laurien Verstraten en veel “on the job” inspiratie opdoen? Stuur dan je motivatie én jouw persoonlijke tip waarmee je anderen kunt inspireren. En wie weet ga jij binnenkort jouw skills verbeteren met presentatie-, zang- en acteertalent Laurien!

Stuur je motivatie én persoonlijke tip voor 30 april a.s. naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Deelname alleen voor mensen die staan ingeschreven bij ACT4YOU

Laurien Verstraten   Laurien Vertraten portret

Het verhaal van Janny

Het verhaal van Janny
In 2017 heb ik met een groot artikel in het AD gestaan (in de gehele editie) geschreven door Maarten Venderbosch, onder andere over mijn (edel)figuraties en modellenwerk. Hierdoor werd ik in dezelfde week uitgenodigd voor een interview bij het radioprogramma Edwin Evers Staat Op.
 
Vier jaar later werd ik opnieuw benaderd voor een interview in het AD met de titel: ‘Hoe is het nu met…’. door verslaggever Tosca de Jong. Hieruit kreeg ik opnieuw een interview, deze keer bij RTV Utrecht. Voor het maken van de foto voor de krant kwam er een professionele fotograaf: Angeliek de Jonge, die al 2 Zilveren Camera’s heeft verdiend. De foto’s werden bij mij thuis gemaakt, ik dacht nog, ik ga op de bank zitten voor het opvallende schilderij in Herman Brood stijl, in mijn chique top en een stoer leren jasje. Lekker gemakkelijk vanuit huis, deze keer. Maar dat werd toch anders wel wat anders dan verwacht.
 
Ons huis is een beetje donker en het licht was niet goed genoeg om foto’s te maken. Dus werden de 20 flesjes van de vensterbank gehaald en de vitrage opzij geschoven. Het was nog steeds te donker bij de bank voor het schilderij, wat moest fungeren als achtergrond. We hebben de bovenkant van de kast leeggehaald en daar het schilderij neergezet. We dachten dat we konden beginnen, maar we hadden te vroeg gejuicht. Het reflectiescherm moest nog geplaatst en we zochten een steun hiervoor. De 2 hele zware delen van de bank moesten verplaatst worden en een eetkamerstoel werd neergezet, die diende als steunpilaar voor het scherm. Eindelijk konden we beginnen, of toch niet? Het overgordijn moest ook nog in een hoekje geschoven worden. Om goed uit te komen bij het schilderij, moest ik op een krukje gaan staan. Eindelijk begon de shoot, ik was inmiddels buiten adem en ik had het ook best warm gekregen.

We waren binnen een half uur klaar en aan het resultaat zie je niet alle perikelen die hieraan vooraf gingen. 
Het zijn echt prachtige foto’s geworden, waarvan er één in de papieren krant verscheen en een ander bij het online artikel werd geplaatst. Ik ben supertrots op het resultaat en heb enorm genoten van het telefonische interview, de fotoshoot en alle leuke reacties op het geslaagde artikel met een prachtige foto in het AD!
Janny Smits web  Janny Smits AD tekst Tosca de Jong Foto c Angeliek de Jonge

Interviews door Marina

“Nothing is impossible.Marina portret
The word itself says “I’m possible”.      

Audrey Hepburn kweekte zelfvertrouwen door deze mantra in haar leven te laten vervlechten. Ze brak definitief door als Holly Golightly en de film Breakfast at Tiffany’s lanceerde haar tot een icoon.

Marina Numan verdiept zich graag in rolmodellen. “Vrouwen en mannen die het levenspad bewandelen en vele ups en downs tegenkomen. Opstaan en weer doorgaan. Doorzetters zoals Oprah Winfrey, Barbra Streisand, Meryl Streep en Jane Fonda reiken naar de sterren én bereiken die ook. Daar heb ik veel van geleerd”, zegt ze. Marina werkt als journalist, schreef een kookboek, presenteerde evenementen en helpt veelbelovende startups succesvol te worden.

Marina: “Gisteren zag ik op Netflix, de documentaire over Quincy Jones. Hij begon als een arm en hongerig straatschoffie. Ontdekte op een dag een oude piano en als door de bliksem getroffen besloot hij het pad van jazzmuzikant op te gaan. Zijn geheim was oefenen, oefenen tot je er letterlijk bij neerviel. Plus de wijze raad van zijn vader, dat hij moest afmaken waar hij aan begon. En omdat hij vrijwel overal “ja” op zei, verklaarde dat zijn enorme oeuvre, waarbij het album “Thriller” van Michael Jackson de miljoenenjackpot betekende.”

“Jones ontdekte zelfs Oprah Winfrey voor de rol als Sofia voor “The Colour Purple”. Ze liep maandenlang met het gelijknamige boek onder haar arm. Plotseling hoorde ze dat het boek werd verfilmd. De talkshowhost gaf al haar vrienden een kopie en zei dat ze zó graag in de film wilde spelen. Het werd een enorme obsessie voor haar. Na de auditie volgde een oorverdovende stilte. Oprah belde schoorvoetend het castingbureau en kreeg te horen dat ze geen actrice was en dat waarschijnlijk een échte actrice de rol zou krijgen. Moedeloos meldde ze zich bij een fat farm om meer in het plaatje te passen. Al zwetend op het fitness apparaat, kreeg ze een telefoontje. Het was Steven Spielberg en zei: “ Ik hoor dat je op een fat farm bent. Als je een pond verliest, verlies je de rol”. Op weg naar huis stopte ze bij Dairy Queen om daarover geen twijfel te laten bestaan. Als genomineerde voor de beste vrouwelijke bijrol had ze haar handtekening op de filmrol gezet.”

Bij Act4you zal Marina acteurs, (edel-) figuranten, producenten en personen uit de entertainmentwereld gaan interviewen. Deze zullen terug te lezen zijn in de nieuwsbrief en andere media uitingen van Act4you. Mocht je suggesties hebben, dan kun je deze sturen aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Trainings/coachingsruimte is klaar

De trainings/coachingsruimte is klaar voor ontvangst. Dus welkom in Alkmaar.


Per 1 maart kregen wij de sleutel maar kort daarna al meteen dicht helaas. Die tijd benut om alles in te richten.  Een ruimte die gebruikt wordt door Act4you en Coach4you.nu 
Dat houdt in persoonlijke coaching, kleinschalige workshops zowel op acteergebied als ook communicatie. Oefensessies voor mediatiors in opleiding en binnenkort video-assessments mediation. Kijk voor het cursusaanbod
Een impressie van de voortgang tot actueel
De Letterbak Edisonweg Alkmaar 
De Letterbak kantoor in wording maart Letterbak hal 3  Coaching Letterbak interieur klein fomaat

Commercial BOACT - Trainingsacteurs

Heb jij de nieuwe Trainingsacteur commercial al gezien op TV?     VIDEO


De BOACT bureaus (=de Brancheorganisatie van Trainingsacteurs-bureaus hebben een STER reclame gemaakt.  In deze commercial laten ze zien dat er, ondanks de beperkingen van de COVID-19 maatregelen, volop mogelijkheden zijn voor het mooie vak trainingsacteren. Hulde en dank! 

Kwartiertje Klankbord

coachingsgesprek

Soms heb je een aantal vragen over je werk of hobby (acteren, muziek maken, zingen of .....) Je wil weten hoe je je netwerk kunt uitbreiden, wel of geen website? Hoe ga ik naar een auditie? Kan ik van mijn hobby mijn beroep maken en zo ja hoe? Wat zijn goede foto's? 

Kortom veel vragen die deels per mail of telefoon beantwoord kunnen worden, maar af en toe even aanschuiven voor een persoonlijk gesprek is wel zo prettig.  Als jij daar ook behoefte aan hebt mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en we kunnen een "kwartiertje" voor je inplannen. 

Op sommige dagen kan je dit ook combineren met het laten maken van nieuwe foto's. En natuurlijk is een bezoek aan Alkmaar sowieso een leuk uitstapje.

Wat kost het? Een "kwartiertje" KLANKBORD  € 15,00 (voor mensen met Profiel Plus account is 1 sessie per jaar gratis!)
Combinatie met fotoshoot €  85,00 (voor mensen met Profiel Plus € 75,00)

Workshop- cursusruimte te huur

Act4you biedt de mogelijkheid om een kleine workshopruimte / coachingsruimte te huren (18m2) in Alkmaar.
Heb je interesse mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright, All Rights Reserved 2018 Act4you | Webdevelopment & Hosting by Totoweb.