Workshop trainingsacteren psychiatrie
Zaterdag 15 maart was ik aanwezig bij de workshop “Trainingsacteren in de psychiatrie” georganiseerd door de NVVT. Trainers Jan Faassen en Ton van der Bildt hebben ons deze dag inzicht gegeven over gedrag en hoe dat neer te zetten als acteur. Met 10 deelnemers een prettig aantal om mee aan het werk te gaan.
We startten met een kennismakingsrondje waaruit bleek dat het een diverse groep deelnemers was. Een aantal die al jarenlang trainingsacteur zijn maar nog niet veel ervaring op dit vakgebied. Een aantal met wat meer ervaring in de psychiatrie en een paar mensen die zelfs net zijn gestart als trainingsacteur en zich al direct wilden verdiepen in dit onderwerp.
De energizer (klapoefening) was al direct een leermoment had, hoe stem je af op de ander. Vervolgens werd via een demonstratie door Ton en Jan het verschil getoond tussen twee soorten agressie. Frustratie-agressie en instrumentele agressie. Als trainingsacteur belangrijk om dat zo goed mogelijk neer te zetten voor deelnemers in een training ondanks dat het in de praktijk soms wat door elkaar kan lopen. Om te voorkomen dat je als acteur daar last van hebt de tip: bij frustratie is het vanuit IK en bij instrumenteel juist veel JIJ. Er werd in subgroepjes hiermee geoefend.
Het volgende onderwerp was psychose. We mochten allemaal termen op een flap schrijven welke wij hiermee associeerden. Daarna werden die punten nader besproken, oftewel hoe ziet dat er dan uit.
Er werd nader ingegaan op waanideeën, angsten, overtuigingen etc. De tip hier was “less is more” in je spel. Zoom in op wat voor de deelnemer lastig is en kies daar 2 elementen uit om mee te nemen in je spel omdat het anders te ingewikkeld wordt.
Ook kwamen bipolaire stoornis, borderline aan bod en persoonlijkheidsproblematiek. Hoe ziet een manie eruit en hoe de depressie. Door een aantal specifieke uitingen met elkaar te bespreken kregen we een handvat voor het spel.
Tijdens de oefeningen werden ook diverse werkvormen gebruikt, zo ook een mooie korte opdracht die toch snel resultaat geeft, zo ook “het vertraagde brein”. De helft van de deelnemers op de gang, de anderen blijven in de zaal. Doordat de mensen die van de gang komen niet precies weten wat de “achterbijvers” als instructie hebben gekregen ontstaat er een mooie oefening in contact maken.
De vraag van deelnemers was “hoe beloon ik nu als trainingsacteur in het spel bij zulke complexe situaties?” Tip van de trainers: beloon als MENS dus los van de beperking die de cliënt (die je speelt) heeft.
Het was een zinvolle dag met mix van theorie, spel, interacties, werkvormen.
Wil jij hier ook een keer bij zijn? Leden NVVT kunnen bij een volgende gelegenheid zich aanmelden. Maar Ton en Jan geven ook workshops buiten de NVVT om, zie hun linkedin of de cursusagenda www.act4you.nl