Interview met multitalent Luuk Ransijn

Voor wie leef ik nou? – Interview met multitalent Luuk (door Eline Kuijper)

Op jonge leeftijd begon Luuk Ransijn, nu 19 jaar, al met het maken van muziek en theater. Zijn passie, hartstocht en gedrevenheid liggen bij het maken van cabaret, spelen van piano, zingen en schrijven van zijn eigen voorstellingen.


Luuk is heel muzikaal opgevoed. Zijn moeder speelt dwarsfluit, twee broers spelen drum en nog een andere broer gitaar. Als 7-jarig jongetje begon hij met toneel en muziekles en hij heeft tot zijn 17e pianoles gevolgd. Op dit moment is hij zijn laatste maanden aan het afronden op de mbo-theateropleiding in Amsterdam Zuid. Via een stagemarkt kwam Luuk terecht bij Theater pand zone 1380 in Weesp, waar ze specifiek bezig zijn op het gebied van cabaret. Hij loopt daar vol enthousiasme stage en kwam zo uiteindelijk bij Sara Kroos terecht.

Het afgelopen jaar is hij door haar gecoacht en is nu door het hele land in haar voorprogramma te zien. Hij speelt voor zalen die hem niet kennen. Vroeger huurde Luuk weleens een klein zaaltje af om op te treden voor familie en vrienden. “Hier kom ik natuurlijk niet mee verder. Ik bleef zitten in mijn eigen kringen: mensen die het allemaal leuk vinden wat je doet. Sara zag mij een beetje dwalen en die heeft mij toen wegwijs gemaakt het afgelopen jaar.” “Voor wie leef ik nou?” Is dan ook vooral de belangrijkste vraag en tegelijkertijd de belangrijkste boodschap die hij wil overbrengen aan zijn publiek. “Laat jezelf niet tegenhouden in je eigen idealen, maar durf vooral voor jezelf te kiezen.”

Toen Luuk begon met schrijven, pakte hij hele grote thema’s over het leven en liefde. Als hij dit dan terugluisterde dacht hij “waar heb ik het eigenlijk over?”. Nu durft Luuk zijn eigen woorden te gebruiken en zijn eigen leven. Ongefilterd en heel direct probeert hij op te schrijven wat er in hem opkomt. “Het belangrijkste is vooral heel dicht bij jezelf te blijven. Vroeger schreef ik altijd over een ‘zij’, maar die dingen waren voor mij niet pakkend.” Zo is Luuk begonnen met het schrijven over homoseksualiteit. In het begin was het nog lastig om hier open over te zijn, maar hij hoopt nu een voorbeeld voor vele anderen te zijn.

Toekomst
Toen Luuk 14 jaar was heeft hij meegedaan met de talentenjacht “Alkmaars Talent” via Act4you. Deze heeft hij in 2014 gewonnen. Dat was zijn eerste optreden. (Eigenlijk zijn 2e, want in 2013 deed hij mee aan de talentenjacht Act4Warchild op het Waagplein in Alkmaar – red.).
Via Act4you kreeg hij in Alkmaar en omstreken de kans om op te treden op de meest verschillende locaties. Vanaf toen heeft hij geleerd om zich heel flexibel op te stellen. Wat nog bovenaan zijn bucketlist staat is meedoen aan cabaretfestivals, in de hoop zo ver mogelijk te komen. En hieruit weer goede contacten te halen.

Luuk zou nog heel graag willen samenwerken met de beste muzikanten die er bestaan. Hij is nu veel bezig met theater, maar zou op muzikaal gebied nog wel beter willen worden. Het lijkt hem ook leuk om, na een paar keer een theater-tour te hebben gedaan, een clubtour te doen met muzikanten. Luuk zijn grootste idool was Maarten van Roozendaal, die een paar jaar geleden is overleden. “Voor mij was hij een groot voorbeeld van hoe je liedjes maakt en hoe je teksten zo direct mogelijk brengt.” Luuk had nog graag met hem willen samenwerken.

Tot aan de zomer is Luuk Ransijn te zien in het voorprogramma van Sara Kroos. Hij hoopt volgend jaar nog vaak op te treden. Hiervoor kun je zijn site in de gaten houden; https://luukransijn.nl.

Als tip wil hij jullie meegeven: “Laat je inspireren door jezelf en door wat er om je heen gebeurt. Zorg vooral dat je jezelf durft te zijn, dat is heel dierbaar!”

Luuk Ransijn 2019

 

Plaats een reactie

U dient in te loggen om een reactie te plaatsen.
Waarom Act4you
  • Van jong tot ouder - van figurant tot acteurs
  • Persoonlijk contact
  • Maatwerk
  • Begeleiding jong talent
  • Communicatietrainingen
  • Wij ondersteunen Stichting Alkmaars Talent (t.b.v. Jeugdcultuurfonds)
  • Aangesloten bij Stichting De Waaier in kader Maatschappelijk ondernemen

Referenties

Optreden via de Waaier

Zuyderwaert / Magenta blij met optreden 2018


 

Optreden Act4you

De 3 zangeressen en de zanger brachten ieder 2 of 3 liederen ten gehore die de bewoners mee konden zingen of waar ze naar konden luisteren. Iedereen heeft genoten die middag!

Het was heel fijn om kennis te maken met Ellenor Spreeuw en de artiesten van Act4you en wellicht kunnen we in de toekomst nog wat voor elkaar betekenen.

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!