Een dag om bij te tanken NVvT bijeenkomst

Een verslag van de jaarlijkse bijeenkomst trainingsacteurs - NVvT


Verslag Eline Kuijper (stagiair)

11 Juni was de jaarlijkse Dag van de trainingsacteurs oftwel “Brandstof” in Ede.

Daar kwamen alle leden van de NVVT (Nederlandse Vereniging van Trainingsacteurs) bijeen. En wat was er zoal voor nieuws?
Je kunt het niet wegdenken: Virtual Reality, het is de toekomst. Op steeds meer gebieden worden digitale middelen ingevoerd, maar wat heeft dit voor invloed op het vak van Trainingsacteurs? Zijn ze hierop voorbereid? Wat onderscheidt een robot van een trainingsacteur? Hier werd uitgebreid over gesproken.
De dag werd geopend door Ida van de Lagemaat (NVVT), dagvoorzitter Myrthe Meurders en Zora. Zora was een speciale gast, namelijk een robot. Ze kan praten, reageren op het publiek, is grappig en slim, maar ze mist een belangrijke eigenschap: emotie. Dat is wat het onderscheid maakt tussen een robot en de mens-trainingsacteur.

Anne Doeser HR medewerker bij Rabobank vertelde dat zij werken met een soort robot “Fur-head” om personeel te laten trainen op een moment dat het hun past. De robot zal de trainingsacteur niet geheel vervangen, maar het is een aanvulling. Medewerkers vinden het soms spannend om met een trainingsacteur te oefenen en dit is dan een alternatief. Daarnaast kan men zelf het moment van oefenen bepalen.

We kregen uitgebreide uitleg over het onstaan van de Virtual Reality bril (VR bril), die sinds 1961 bestaat, is in de loop van de jaren flink ontwikkeld en niet weg te denken in de toekomst. Moeten we vrezen voor deze nieuwe technieken of moeten we ze juist omarmen? De bril kan veel betekenen voor gebruik bij operaties, militaire trainingen en toepassing bij mensen met dementie. Dankzij de VR bril kunnen mensen met dementie gebeurtenissen uit het verleden herbeleven of “op reis naar een favoriete vakantiebestemming”.
Maar hoe omgaan met de Virtual Reality bril in de praktijk? Vervangt het de trainingsacteurs? Sjors Groeneveld, communicatiedocent Saxion, vertelde over een app die ze hebben ontwikkeld. Hiermee kunnen de studenten gesprekken oefenen. Wel een rollenspel maar met bril op en meerkeuzevragen op scherm. Na deze virtuele oefenen wordt er nog wel met trainingsacteurs gewerkt, dus ook hier een mooie aanvulling.

Door Maranza werd een interactieve voorstelling gegeven. Op een rood kaartje schreef iedereen op wat ze niet leuk vinden of de risico’s van de Virtual Reality brillen en op de groene wat positief is. Met een passend kostuum werden de personages uitgebeeld en de teksten van de kaartjes verwerkt tijdens improvisatietheater. Confronterend, humoristisch en herkenbaar.

In de middag waren er verschillende workshops. “VR ervaren en acteren”, “Een kijkje in de keuken van Maranza”, “vloggen”, “Gedrag roept gedrag op”.
Wij woonden bij: “Regiescènes schrijven”. Deze werd gegeven door Peter Berkhout. Hier leerde je o.a. over interactief regiescènes schrijven: Hoe ga je het componeren? Denk vooral in vrienden en vijanden. Schrijf vooral vanuit de goede bedoeling. Houd een lijntje tussen jou en het publiek, schrijf relevant, geloofwaardig en houd het spannend. Aan de hand van deze elementen schreef je in een klein groepje een eigen scène met bepaalde hoofdpunten. 

De workshop “Acteren met woorden” woonde Ellenor bij. Deze werd gegeven door Toine Kamphuis.
Hij had op internet diverse teksten van websites van trainingsacteurs gehaald waarvan hij meende dat die niet echt uitnodigend waren dan wel de “plank missloegen”. Gelukkig zonder naamsvermelding. We werden direct aan het werk gezet. Schrijf in 1 minuut op hoe je je wil voorstellen.
Daarna kritisch de tekst bekijken en de minpunten op flipover. Een paar hierbij:
te vaag/abstract; meanderen oftewel zijpaadjes; dwarrelzinnen; subtekst ontspoort; spreektaal geschreven etc.  Dan kijken naar de goede vorm, die werden achter de dont’s gezet.  Een leerzame workshop die op prettige wijze doorspekt met humor werd gegeven. Hier kunnen we wat mee.


De dag werd afgesloten met twee speciale gasten: Dorine Lustig & Edgar van de Ven. We gingenTango-dansen? Oftewel “je hebt tegengas nodig om dezelfde kant op te gaan en je kunt geen leider zijn zonder volger”.

Een inspirerende en leerzame dag, waar iedereen weer nieuwe brandstof uit kan halen. Elke trainingsacteur kan er weer tegen aan!
En voor ieder die nog niet lid is – kijk even op hun website NVvT

Bekijk hier de    VIDEO

 

 


NVVT Handtekening mail

 

 

Plaats een reactie

U dient in te loggen om een reactie te plaatsen.
Waarom Act4you
  • Van jong tot ouder - van figurant tot acteurs
  • Persoonlijk contact
  • Maatwerk
  • Begeleiding jong talent
  • Communicatietrainingen
  • Wij ondersteunen Stichting Alkmaars Talent (t.b.v. Jeugdcultuurfonds)
  • Aangesloten bij Stichting De Waaier in kader Maatschappelijk ondernemen

Referenties

Irene Min

Irene & friends over Culturele Marathon KWF

Het was een aparte ervaring het optreden in de Harmonie! Dank je wel voor je organisatie en de warme ontvangst. We hebben genoten in ieder geval en er waren mooie optredens bij!


 

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!