Beetje beroemd - Interview met Janny door Eline Kuijper

Begin 2013 was haar eerste figuratie. Inmiddels heeft ze ongeveer 200 opdrachten gedaan en 50 fotosessies. De film- en modellenwereld heeft Janny Smits, 57 jaar uit Bilthoven, altijd al aangetrokken “Door mijn lange blonde haren en een best nog goed figuur voor mijn leeftijd, word ik regelmatig een stuk jonger geschat. Anderen vinden mijn lach en groene ogen mooi. Voor mijn gevoel ben ik bij 25 jaar blijven steken”, vertelt Janny vol enthousiasme.  

Janny heeft op dit moment geen werk, maar houdt niet van stilzitten. Ze doet screenings voor films, respondentenwerk, figuratie- en modellenwerk en daarnaast doet ze in haar vrije tijd aan vrijwilligerswerk op een theaterschool en een lagere school. Janny is erg creatief aangelegd en heeft ook op de modevakschool gezeten.

Maar waarom nou echt de film- en modellenwereld? Feestjes, glamour, limo’s, rode lopers en de champagne. Dat hoort allemaal bij een première en beroemd zijn. Beroemd zijn zou ze nooit willen, maar wel die momenten pakken. Op een feestje komen waar de fotograaf foto’s van je maakt. Janny houdt ervan om in de belangstelling te staan wanneer ze dat wil, en om daarnade volgende dag weer onopvallend door het leven te gaan. Ze heeft er helemaal niet de ambitie voor beroemd te worden, als ze dat wilde had ze het wel anders aangepakt.

Figureren is begonnen door een tip van een vriendin van haar. Vol enthousiasme meldde ze zich aan en dacht: “Leuk om voor één keer uit te proberen”. Haar eerste opdracht was bij TV Kantine. “Dit was zo’n leuke dag. Het was een speciale aflevering op de “Love Boat”. Ik was te gast samen met nog 6 andere figuranten en was wel 10 keer in beeld. Dat vond ik zo gaaf.” Janny besloot nog een keer mee te doen aan een figuratie opdracht, maar deze beviel minder goed. Slechte omstandigheden, geen wc en een te drukke bus als wachtruimte. Ze had nu ook de slechte kant van figuratie gezien. Uiteindelijk besloot ze nog één keer mee te doen en dit beviel haar weer heel goed, waardoor ze concludeerde verder te gaan met het figureren. “Ik ben geen doorsnee figurant. Het eerste jaar heb ik veel gedaan, toen was ik heel fanatiek en was alles leuk en nieuw. In de loop van de jaren werd dat wat minder. Nu kijk ik gewoon rond en doe wat mij leuk lijkt.”

Janny heeft wel veel hoogtepunten meegemaakt. Éen daarvan was voor een Franse film: “Gangsterdam”. Op de fiets kon ze naar de set toe. De eerste dag had ze gelijk haar voet verstuikt, maar was er toch alle dagen bij. Ze had 3 geweldige dagen gehad en ze vindt dit een bijzondere herinnering. Daarnaast was een Amerikaanse film, “The Hitman’s Bodyguard”, een hoogtepunt van Janny, omdat ze daar samen met de acteur Samuel L. Jackson hetzelfde startpunt van de scène had. Even recht tegenover een bekende Amerikaanse acteur staan. Voor Janny was dit het speciale moment.

Figureren vindt ze iets speciaals hebben, maar modellenwerk vindt ze ook heel leuk. Dit jaar in maart was er een oproep van de Flair om op de cover te komen. Haar moeder, man en een vriendin hadden haar genomineerd. Uiteindelijk is ze gekozen uit 250 modellen, samen met 6 andere winnaressen. Janny voelde zich op dat moment even beroemd. In de Flair kregen alle 7 modellen een paginagroot artikel met een mooie foto.  Ze is dan wel geen covermodel geworden, maar wie weet, misschien wel in de toekomst.

Janny heeft samen met een vriend een eigen film bedacht en gemaakt. Dit was in opdracht van “bol.com”, in samenwerking met het Nederlands Film Festival. Zij hadden hiermee het Blauwe Kalf gewonnen en mochten naar het Gouden Kalveren Gala. “Het was zo overweldigend om dit eens mee te maken” Even dat glamour momentje, over de rode loper, foto’s gemaakt door paparazzi. Ze zou graag meer in de filmwereld willen betekenen door bijvoorbeeld films te maken waar ze dan zelf in speelt of die ze regisseert.

Primeur boek over filmwereld

Omdat Janny eigenlijk al zoveel heeft gedaan in de film- en modellenwereld, is ze begonnen met het opschrijven van deze ervaringen. Ze wilde al deze mooie momenten niet vergeten. In korte tijd had ze 30 bladzijden en is daarna begonnen met het schrijven van een boek. Ondertussen is er al veel interesse in haar boek getoond. Twee documentairemakers, Frank Herrebout en Leo van Maaren, van Roxy Movies willen met Janny samenwerken. Het boek is nog niet af, maar zij hebben wel vertrouwen in haar project. Het boek is vooral over mijn ervaring als figurant en is doorgaans realistisch en soms wat smeuïger gemaakt.” Momenteel is de werktitel: “Het dagboek van een figurant”, maar dit zal nog wel veranderen. Het wordt waarschijnlijk in 2020 uitgegeven.  

Janny Smits Flair foto Bart Honingh 2019

Foto Flair gemaakt door fotograaf Bart Honingh

Plaats een reactie

U dient in te loggen om een reactie te plaatsen.
Waarom Act4you
  • Van jong tot ouder - van figurant tot acteurs
  • Persoonlijk contact
  • Maatwerk
  • Begeleiding jong talent
  • Communicatietrainingen
  • Wij ondersteunen Stichting Alkmaars Talent (t.b.v. Jeugdcultuurfonds)
  • Aangesloten bij Stichting De Waaier in kader Maatschappelijk ondernemen

Referenties

Eva brengt privé-optreden bij jarige

Onze "oudste" ingeschreven edelfigurant Nellie werd 90! en werd verrast door ons jong talent Eva

Bedankt Elinor! Geweldig! 

Wat heeft mijn moeder er van genoten! 

Een geweldig cadeau!

Groetjes

Nelly (dochter)

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!