Cursusdag Trainingsacteren 22 november

tijdens deze dag krijg je een goed beeld van het vak en gaan we ook oefenen met rollenspelen

Zie onder cursusaanbod voor nieuwe data
Van 09.30 uur tot 16.30 uur - locatie in Alkmaar.

Kosten: € 180,- incl. koffie/thee, lunch.

AANMELDEN via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Filmfestivals bezoeken

Naast de bekende filmfestivals in Utrecht, IDFA en Film by the See zijn er regelmatig interessante regionale bijeenkomsten van getalenteerde semi-professionele filmmakers.
Komt men door de selectie dan kan de film door naar de landelijke keuring. Hierbij een verslag van Tobias Stokhof, filmmaker en bezoeker van de festivals.
NOVA NOORD 2019

En de film waarmee hij een laureaat won "Mountainbikers in the dust"  (gefilmd in Nepal)   https://youtu.be/ETwEP-bJvRY

Het eerste weekend van November is de landelijke wedstrijd.

 

Het zit er op

In april begon ik met mijn stage bij Act4you, nog niet wetend wat ik bij een castingbureau zou gaan doen. Vandaag is mijn laatste dag bij Act4you en ik kan zeggen dat het een korte, maar leerzame stageperiode geweest is.

Ik heb heel veel mogen leren en mogen bijwonen. Ik heb veel getalenteerde mensen mogen spreken. Mensen met zoveel doorzettingsvermogen en velen die mij hebben geïnspireerd. Ieder met een eigen verhaal en zoveel vertrouwen in het vak.

Daarnaast heb ik bijzondere dagen mogen mee maken, die ik in mijn dagelijkse leven als student niet snel zou meemaken. Dag van de Trainingsacteurs, vergadering bijwonen, in het publiek bij “Ik weet er alles van” en “Superkidz”, allemaal leerzame dagen, waar ik zeker positief naar terug kijk.

Iedereen die heeft mee gewerkt aan de interviews en verslagen wil ik heel erg bedanken. Ik bewonder jullie allemaal een voor een.

Voor de rest wil ik natuurlijk mijn stagebegeleider Ellenor bedanken. Ik heb veel mogen leren van haar inzet, geduld, motivatie, doorzettingsvermogen en leergierigheid. De feedback op mijn verslagen, interviews en filmpjes, ik kan het allemaal meenemen voor in de toekomst.
Act4you is een mooi bedrijf die jong talent mogelijkheden geeft, bemiddelt voor figuranten/acteurs en ze even in de spotlight laat staan en werkzaam is bij communicatietrainingen en trainingsacteurs inzet. Ik hoop oprecht dat Act4you nog velen jaren mag doorgaan.

Ik hoop nog veel van jullie te horen en/of zien!

Eline

 PS: Ik wil Eline natuurlijk ook hartelijk danken voor alle mooie verhalen die zij heeft geschreven en wens haar veel succes met haar studie en loopbaan - Ellenor

 

Ruben - "de blije noot"

Ruben Kroon, 15  onderbouw VWO Extra inmiddels afgerond. Terwijl hij nog in zijn kinderstoeltje zat, stampte hij al op het voetensteuntje. Zijn moeder heeft hem toen opgegeven voor tapdansen. Op 6-jarige leeftijd is hij begonnen bij Dansstudio Dentro. In eerste instantie lag zijn interesse niet bij tapdansen en was hij ook geen sport”man”.

Ruben Kroon 429
“Sinds Billy Elliot denk ik dat Entertainment wel mijn ding is. Na dat moment dacht ik: Hier wil ik meer van!” vertelt Ruben.

Ruben is een jongen die erg blij is, maar dan ook echt HEEL blij. Dat is dan ook zijn levensmotto. Docenten noemen hem dan ook wel “de blije noot in de klas”. Daarnaast is hij nieuwgierig en heeft een flinke dosis doorzettingsvermogen. Als hij iets echt wilt, dan gaat hij er ook met de volle 100% voor.

Hij was nog maar 10 jaar oud, toen hij al met een hele toffe ervaring mocht mee doen. De musical ‘Billy Elliot’, met de intentie om Micheal te worden. Hiervoor heeft hij de Billy Elliot school gevolgd. Ruben heeft daar veel kunnen leren over dans, zang en theater. “Hiervoor tapte ik alleen, maar daar heb ik geleerd veel breder te kijken. Nu doe ik ook aan HipHop en Ballet en dan merk je dat ook die dansstijlen invloed hebben op mijn tapdansen. Zoals ballet, het is de basis, je leert heel netjes werken en hoe al je spieren in je lichaam werken. Het geeft meer controle over mijn lijf en alles gaat er dan ook mooier uitzien.”

In het AFAS Circustheater waar zo’n 1800 mensen in kunnen, heeft Ruben 20 optredens gehad. Helaas stopte Billy Elliot vroegtijdig. “De eerste keer vond ik het heel spannend op het podium, maar uiteindelijk raak je in die flow. De zaal is zwart en je bent zo goed begeleid dat ik alles wel 10 keer dubbel wist.” Naast Billy Elliot heeft Ruben nog wat hoogtepunten in zijn leven gehad en die breiden zich alleen maar uit. Zo heeft hij mee gedaan met Alkmaars Talent en zit hij bij de WDO Premium Club. Alkmaars Talent vond hij een hele leuke ervaring waarin hij positieve vooruitgang zag. Het was zijn eerste stap om zelf dansjes te maken. Zijn interesse in acteren en zingen is ook ontstaan na de Billy Elliot musical. Bij de WDO Premium Club leer je o.a. hoe je een scène start, personage creëert, maar ook hoe het achter de schermen in zijn werk gaat.

Na het Billy Elliot traject heeft Ruben al Tap gehad van toffe mensen. Hij heeft 2 jaar les gehad van Marijke de Braal in Amsterdam en binnenkort gaat hij privéles krijgen van Peter Kuit, één van de besten van Nederland. Bij tapdansen hoort ook een beetje entertainment en de positieve vibe die erom heen speelt. “Comedy vind ik het meest interessante. De mensen laten lachen, de verschillende soorten personages die je kan zijn en daarnaast denk ik dat dit mij ook wel goed ligt.” Op dans- en zanggebied hoopt hij nog beter te worden. Hij zou graag met zang een boodschap willen overbrengen aan het publiek en met Tapdansen nog sneller willen worden.

We kunnen zeker spreken van een gedreven jongen. Danst 4 tot 5 keer in de week, volgt zangles in de 2 weken en volgt elke donderdag acteerlessen. Daarnaast oefent hij alle 3 de dingen elke dag. “Het is veel, maar dat moet ook. Als je het echt goed wilt kunnen moet je goed blijven trainen.” Inspiratiebronnen zijn voor hem: Robin Williams, Fred Astaire en Mister Bean. Deze mensen hebben zoveel dingen mogen doen, in de toekomst hoopt hij dit ook te kunnen bereiken. Ruben is al op het juiste pad, want binnenkort gaat hij samen met een andere jongen voor een Youtube kanaal een scène dansen uit Singin’ in the Rain van Moses Supposes. Deze oude stijl vindt hij geweldig, de snelle tap, veel ritmes, hij is er helemaal fan van.

“Voor mij is dansen een uitdaging. Als ik echt moet zweten komt er een gevoel bij me op. Daar word ik echt heel blij van. Het betekent dat ik mezelf kan uiten, mijn energie kan loslaten.” Zijn grote dromen zijn dan ook, tapdanser en acteur worden.

Roxana bij Workshop de Ontdekkingsreis

‘Workshop De Ontdekkingsreis’ (WDO) - Interview door Eline Kuijper/ stagiair Media College
Roxana vd Meulen  WDO logo

Roxana van der Meulen is zeer veelzijdig: actrice, presentatrice, stemactrice, werkzaam bij live events, theaterdocent op het basis en middelbaar onderwijs en sinds kort is ze ook Supervisor in het gebied Noord-Holland voor ‘Workshop de Ontdekkingsreis’ (WDO).
In 2010 is Roxana afgestudeerd aan de Acteursschool in Amsterdam. Na haar afstuderen is ze begonnen als zzp-er, gericht op het acteren en presenteren. Hiernaast werkte ze al bij de lokale omroep in Alkmaar en in Amsterdam voor Radio TV Centraal. Op een gegeven moment kwam het lesgeven erbij. Ze had het nooit voor ogen, maar het is allemaal op haar pad gekomen. Dit door een gastles drama te verzorgen op een school. Heel spontaan is het daarna verlopen en is ze theaterdocent geworden. Daarnaast is ze ook stemacteur en dit is altijd al een beetje de rode draad geweest. Ze maakte commercials voor lokale ondernemers, werkte mee aan bedrijfsfilms, sprak e-learnings in voor bedrijven voor intern studiemateriaal en ze heeft ook al haar eerste luisterboek ingesproken en is nu bezig met haar tweede.
Daarnaast doet ze veel aan kindertheater en kinderprojecten. Dit ook in samenwerking met Act4you. Ze geeft workshops, begeleidt kinderen – was actief tijdens twee edities van Alkmaars Talent, daarbij vooral gericht op spel en podium presentatie. Ze is momenteel ook nog werkzaam als “Kidz-dj” en vanaf september is ze WDO-er.
WDO is het concept van Joey Kugelmann en gaat door het hele land. Hij wil kinderen laten ervaren wat hij zelf ooit wilde ervaren toen hij jong was. Bij WDO krijgen kinderen de kans om acteerlessen te volgen en dan niet alleen theaterlessen op het podium, maar juist ook hoe alles in het werk gaat achter de schermen. WDO biedt educatie. Kinderen kunnen hun angsten overwinnen en creativiteit bij zichzelf ontdekken. Iedereen moet deze kans krijgen, waar je ook vandaan komt. Daarom zijn er mogelijkheden via Alkmaarpas om korting te krijgen. Bij WDO leer je hoe filmdraaien werkt en alles op de set. Daarnaast bestaat er een Premium Club die veel bezig zijn met musical, theater en acteren. Het is een afsplitsing van WDO zie het als een vervolgopleiding.
Tijdens de WDO workshop krijg je 6 lessen acteren en leer je een filmscript ontwikkelen. Hier leren de kinderen o.a. wat een film is en hoe je die met elkaar maakt. Na de acteerlessen hebben ze twee draaimiddagen, waar ze het filmscript gaan uitwerken tot een echte film, met cameraman, geluidsman, lichten: alles erop en eraan. Roxana is daar als docent bij, maar ook als regisseuse. Ze zorgt voor het proces en samen met de editor wordt de film klaargemaakt voor vertoning. Uiteindelijk kunnen de kinderen met hun ouders, familie, vrienden de film bekijken in één van de Vue bioscopen. Ze krijgen een echte “première” met limousine en rode loper. Voor de kinderen een geweldige ervaring als filmster in spé!
Toen Roxana over WDO te horen kreeg, dacht ze: Dit wil ik ook doen! Er volgde een aantal auditierondes en het was niet zo gemakkelijk als ze had gedacht. Nu het eenmaal gelukt is kan ze niet wachten om haar eerste film te maken. “Ik heb het altijd al leuk gevonden om met kinderen te werken. Daarnaast had ik ook al kennis van film maken. Eigenlijk alles wat ik gewend ben. Daarom paste WDO bij mij.” In de toekomst hoopt Roxana dat WDO alleen maar leuker, mooier en groter kan worden. Zelf hoopt ze misschien door te groeien als Supervisor en haar eigen Premium Club te starten.
9 september start Roxana met haar eerste workshop De Koolvlet & De Phoenix, aanmelden kan via. http://www.wdoic.nl/Noord-Holland.html

 

Roos Vogel - aanstormend talent

Van boekenworm tot dansen, presentatrice en actrice - interview door Eline Kuijper

We kunnen haar dan ook wel echt een vogel noemen uit de Noordoostpolder. Roos Vogel 27 jaar en sinds kort fulltime presentatrice en actrice. Op 8-jarige leeftijd is dansen als een hobby begonnen. Van Streetdance, Showdance, Hip Hop, Jazz, Modern, Klassiek tot aan 5 keer in de week trainen en dansen op professioneel niveau. Vanwege een voetoperatie is zij op haar 17e gestopt. Uiteindelijk heeft zij de Kleinkunst en het acteren ontdekt, wat achteraf veel beter bij haar past. “Het heeft zo moeten gaan” vertelt Roos.

Ze is de particuliere opleiding Theater gaan volgen bij Selma Susanne aan de Hogeschool van de Kunsten en combineerde dit tegelijkertijd met Theaterwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. “Acteren ging me makkelijk af, alleen lag daar de focus nooit op, maar altijd op het dansen. Tijdens mijn auditie op de Theateropleiding, voelde ik mij gelijk thuis en dat terwijl ik er nog nooit was geweest.”

Het laatste jaar bij de Theateropleiding had ze een bijbaan bij Coolblue. Daar kwam een vacature vrij voor videopresentatrice. Na 5 selectierondes is Roos aangenomen. Binnen een intern videoteam in Rotterdam heeft zij daar een jaar lang gewerkt. Fulltime stond ze voor de camera. Ze heeft daar veel mogen doen en kunnen leren. Een van haar hoogtepunten was dat ze samen met de producer naar Zwitserland vloog om op een beurs videocontent te maken. Voor Roos was dit de vliegende start.

Alles begon vanaf dit moment voor Roos te rollen. Haar eerste losse klussen kreeg ze, video’s opnemen voor castingbureaus en zo kwam ook Alkmaars Talent op haar pad. “Toen de vacature vrijkwam van presentatrice voor Alkmaars Talent, ben ik gelijk gaan inschrijven voor de auditie. Ik dacht wat vind ik nou leuker dan dat. Tijdens mijn opleiding heb ik al eens aan een talentenjacht mogen proeven en met kinderen werken vind ik ook leuk. Alles bij elkaar maakte Alkmaars Talent dat plaatje compleet.”
Roos Vogel 2

“Ik heb een droom, maar ben niet iemand die het uitstippelt hoe je daar moet komen. Ik geloof erin als je hard werkt dat je er dan ook komt.” Zo is ook een van Roos haar doelen bereikt. Ze kan nu volledig leven van presenteren en acteren. Ze presenteert nu o.a. voor grote bedrijven, kleine groepen, grote evenementen, theater, bioscoopfilms en Holland Casino. Haar volgende doel is televisieprogramma’s presenteren. Dit in combinatie met Entertainment, de contacten met de kandidaten vindt ze het leukste bij het presenteren. “Ik ben daar voor mijn publiek. Als ik aan het werk ben gaat er een knop om. Ik ben 100% gefocust. Dat wat ik wil vertellen, dat moet overkomen op mijn publiek. Zoals de programma’s van Beau van Erven Dorens vind ik een echt voorbeeld. Hoe hij een mooie en oprechte connectie maakt met de mensen. Als ik ooit zo’n programma mag maken, mag ik mijn handjes dicht knijpen.”

Naast haar drukke leven als presentatrice en actrice is Roos een echte boekenworm. Met haar werk moet ze constant aan staan. Altijd blijven lachen is voor haar professionaliteit. Als ze leest kruipt Roos even terug in haar schulp. Even haar eigen momentje bij een cafétje met een glaasje wijn, hapje en e-reader.

Roos haar streven is altijd weer wat leren en beter worden. Links of rechts om, als jij iets echt graag wilt, ben ik ervan overtuigd dat je er hoe dan ook wel komt. Streef daar dan naar. Hoe moeilijk het soms lijkt. Vertrouwen in jezelf, maar ook in het vak. Uiteindelijk hoopt ze dat er bij de naam Roos een belletje gaat rinkelen.
Roos Vogel 1

 

TV-show bijgewoond

“Ik weet er alles van”
Hoe gaat het achter de schermen bij een televisieprogramma? Stagiaire Eline heeft op 17 juni een dag mee gedraaid in het publiek van televisieprogramma “Ik weet er alles van”, dat gepresenteerd wordt door Ruben Nicolai. Het is een nieuwe komische kennisquiz, waarbij spelers meedoen die echt alles denken te weten van bijzondere onderwerpen: van superheldenfilms tot Nederlandstalige muziek, van mode tot musicals. De winnaar kan uiteindelijk een leuk geldbedrag winnen.
Handig om vooraf te weten: bij een draaidag in het publiek kan alles heel erg uitlopen, dus plan geen andere afspraken kort er achteraan. Daarnaast is het een lange zit en heb je geen pauzes. Maar dit zijn dan ook wel bijna de enigste nadelen, want voor de rest is het een leuke belevenis, waar je ook weer nieuwe mensen leert kennen.
Het allerleukste van zo’n dag is, denk ik, vooral alles er om heen. Alle cameramensen, de crew, beveiligingen, visagiste voor de kandidaten, belichting, maar vooral het decor. Als publiek moet je vooral uitgebreid klappen en lachen. In het begin wat onwennig, maar uiteindelijk begin ook jij zelfs als publiek er helemaal in te komen op zo’n draaidag. Je weet wanneer je wel en niet moet klappen of lachen. En naar welke kanten je wel of niet moet kijken. Je neigt er al gauw naar om met de cameratechnieken mee te kijken en je daardoor anders te gedragen voor de camera.
Op deze dag werden meerdere opnames gemaakt. Soms moesten de kandidaten iets opnieuw zeggen of net hun handen op een andere plek zetten. Of Ruben Nicolai kreeg dan weer via zijn oortje een opdracht om een zin opnieuw uit te spreken of een beweging anders te maken. Dit was overigens heel grappig om te zien, omdat je vanuit het publiek het apparaatje niet in zijn oor ziet zitten en het soms leek alsof hij tegen zichzelf aan het praten was. Daarnaast kennen we Ruben Nicolai ook wel als een echte grappenmaker en dat bleek ook wel de hele dag.
Kortom, het is een dag om zeker aan te raden en een overdosis ADHD kan van pas komen. Meld je een keer aan om in het publiek te zitten en maak alles van dichtbij mee. Leuk om te weten: niet alleen de kandidaten hadden kans om prijzen te winnen. Ook het publiek maakte tussen de opnames door kans op leuke prijzen.

Een dag om bij te tanken NVvT bijeenkomst

Een verslag van de jaarlijkse bijeenkomst trainingsacteurs - NVvT


Verslag Eline Kuijper (stagiair)

11 Juni was de jaarlijkse Dag van de trainingsacteurs oftwel “Brandstof” in Ede.

Daar kwamen alle leden van de NVVT (Nederlandse Vereniging van Trainingsacteurs) bijeen. En wat was er zoal voor nieuws?
Je kunt het niet wegdenken: Virtual Reality, het is de toekomst. Op steeds meer gebieden worden digitale middelen ingevoerd, maar wat heeft dit voor invloed op het vak van Trainingsacteurs? Zijn ze hierop voorbereid? Wat onderscheidt een robot van een trainingsacteur? Hier werd uitgebreid over gesproken.
De dag werd geopend door Ida van de Lagemaat (NVVT), dagvoorzitter Myrthe Meurders en Zora. Zora was een speciale gast, namelijk een robot. Ze kan praten, reageren op het publiek, is grappig en slim, maar ze mist een belangrijke eigenschap: emotie. Dat is wat het onderscheid maakt tussen een robot en de mens-trainingsacteur.

Anne Doeser HR medewerker bij Rabobank vertelde dat zij werken met een soort robot “Fur-head” om personeel te laten trainen op een moment dat het hun past. De robot zal de trainingsacteur niet geheel vervangen, maar het is een aanvulling. Medewerkers vinden het soms spannend om met een trainingsacteur te oefenen en dit is dan een alternatief. Daarnaast kan men zelf het moment van oefenen bepalen.

We kregen uitgebreide uitleg over het onstaan van de Virtual Reality bril (VR bril), die sinds 1961 bestaat, is in de loop van de jaren flink ontwikkeld en niet weg te denken in de toekomst. Moeten we vrezen voor deze nieuwe technieken of moeten we ze juist omarmen? De bril kan veel betekenen voor gebruik bij operaties, militaire trainingen en toepassing bij mensen met dementie. Dankzij de VR bril kunnen mensen met dementie gebeurtenissen uit het verleden herbeleven of “op reis naar een favoriete vakantiebestemming”.
Maar hoe omgaan met de Virtual Reality bril in de praktijk? Vervangt het de trainingsacteurs? Sjors Groeneveld, communicatiedocent Saxion, vertelde over een app die ze hebben ontwikkeld. Hiermee kunnen de studenten gesprekken oefenen. Wel een rollenspel maar met bril op en meerkeuzevragen op scherm. Na deze virtuele oefenen wordt er nog wel met trainingsacteurs gewerkt, dus ook hier een mooie aanvulling.

Door Maranza werd een interactieve voorstelling gegeven. Op een rood kaartje schreef iedereen op wat ze niet leuk vinden of de risico’s van de Virtual Reality brillen en op de groene wat positief is. Met een passend kostuum werden de personages uitgebeeld en de teksten van de kaartjes verwerkt tijdens improvisatietheater. Confronterend, humoristisch en herkenbaar.

In de middag waren er verschillende workshops. “VR ervaren en acteren”, “Een kijkje in de keuken van Maranza”, “vloggen”, “Gedrag roept gedrag op”.
Wij woonden bij: “Regiescènes schrijven”. Deze werd gegeven door Peter Berkhout. Hier leerde je o.a. over interactief regiescènes schrijven: Hoe ga je het componeren? Denk vooral in vrienden en vijanden. Schrijf vooral vanuit de goede bedoeling. Houd een lijntje tussen jou en het publiek, schrijf relevant, geloofwaardig en houd het spannend. Aan de hand van deze elementen schreef je in een klein groepje een eigen scène met bepaalde hoofdpunten. 

De workshop “Acteren met woorden” woonde Ellenor bij. Deze werd gegeven door Toine Kamphuis.
Hij had op internet diverse teksten van websites van trainingsacteurs gehaald waarvan hij meende dat die niet echt uitnodigend waren dan wel de “plank missloegen”. Gelukkig zonder naamsvermelding. We werden direct aan het werk gezet. Schrijf in 1 minuut op hoe je je wil voorstellen.
Daarna kritisch de tekst bekijken en de minpunten op flipover. Een paar hierbij:
te vaag/abstract; meanderen oftewel zijpaadjes; dwarrelzinnen; subtekst ontspoort; spreektaal geschreven etc.  Dan kijken naar de goede vorm, die werden achter de dont’s gezet.  Een leerzame workshop die op prettige wijze doorspekt met humor werd gegeven. Hier kunnen we wat mee.


De dag werd afgesloten met twee speciale gasten: Dorine Lustig & Edgar van de Ven. We gingenTango-dansen? Oftewel “je hebt tegengas nodig om dezelfde kant op te gaan en je kunt geen leider zijn zonder volger”.

Een inspirerende en leerzame dag, waar iedereen weer nieuwe brandstof uit kan halen. Elke trainingsacteur kan er weer tegen aan!
En voor ieder die nog niet lid is – kijk even op hun website NVvT

Bekijk hier de    VIDEO

 

 


NVVT Handtekening mail

 

 

Castingshoot & Speeddate

Heb je deze dag gemist, in het najaar nieuwe kans, houd Facebook en onze nieuwsbrief in de gaten.

Laat nu nieuwe foto's maken en praat ons bij over wat je kunt of wil doen


Heb jij nieuwe foto's nodig ? En heb je vragen over onze werkwijze, opdrachten, cursussen etc.?
Boek dan nu je castingshoot & speeddate.  Wil je alleen foto's laten maken dan kan dat ook uiteraard.
Je krijgt 10 foto's rechtenvrij digitaal aangeleverd.
Er is de mogelijkheid om 10 minuten aan te schuiven voor een persoonlijk gesprek. Voor kennismaken, vragen, of iets dat je wil delen.

DATUM: zaterdag 29 juni
LOCATIE: FOTOSTUDIO Lucien Kroon in Alkmaar
PRIJS: € 50,00 (vooraf over te maken na ontvangst factuur)
Als je bij ons staat ingeschreven krijg je tevens een jaar Profiel Plus t.w.v. 17,50.
Sta je niet bij ons ingeschreven dan krijg basisinschrijving twv € 7,50 kado
Lees meer over de accounts op de website

Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met onderwerp Castingshoot
Vermeld je naam, of je alleen een castingshoot of ook een speeddate wenst.
Bij voorkeur plannen wij zelf iedereen in vanaf 09.30 uur.
Mocht je echter alleen 's middags kunnen, of wel interesse hebben maar 29 juni niet kunnen, vermeld dat erbij.

 Castingfotoshoot 6 

Mooie voorstelling van ERVAREA bijgewoond

Woensdagavond 5 juni de voorstelling "De dementie van Jet en Harrie" bijgewoond door Theatergroep Ervarea zo prachtig gebracht.


Een inkijkje in het leven van het echtpaar Jet en Harrie. We zien ze in hun huis babbelend aan de eettafel hoe ze willen gaan genieten van hun pensioen. Maar helaas het lot beslist anders. Barbara leidt ons door de episodes heen en is soms ook even dochter Petra. 

Ervarea Jet en Harrie klein
Naast de indrukwekkende scènes wordt er ook interessante informatie gegeven over wat dementie doet met je brein. Hoe kan je beter omgaan met mensen die last hebben van deze slopende aandoening. Het is een waardevolle avond. Een voorstelling die iedereen die op wat voor voor manier ook betrokken is bij dementie zou moeten zien. Of je nu partner/mantelzorger bent of in de zorg werkt of als vrijwilliger hiermee in aanraking komt - je krijgt een mooi en beter beeld.  Doorgaans wordt de voorstelling op bestelling gespeeld, dat kan voor 15 personen in een kleine setting, maar ook voor 100 mensen in kleine theaterzaal. Interesse?  Neem vrijblijvend contact op.
mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 06-30035399

Beetje beroemd - Interview met Janny door Eline Kuijper

Begin 2013 was haar eerste figuratie. Inmiddels heeft ze ongeveer 200 opdrachten gedaan en 50 fotosessies. De film- en modellenwereld heeft Janny Smits, 57 jaar uit Bilthoven, altijd al aangetrokken “Door mijn lange blonde haren en een best nog goed figuur voor mijn leeftijd, word ik regelmatig een stuk jonger geschat. Anderen vinden mijn lach en groene ogen mooi. Voor mijn gevoel ben ik bij 25 jaar blijven steken”, vertelt Janny vol enthousiasme.  

Janny heeft op dit moment geen werk, maar houdt niet van stilzitten. Ze doet screenings voor films, respondentenwerk, figuratie- en modellenwerk en daarnaast doet ze in haar vrije tijd aan vrijwilligerswerk op een theaterschool en een lagere school. Janny is erg creatief aangelegd en heeft ook op de modevakschool gezeten.

Maar waarom nou echt de film- en modellenwereld? Feestjes, glamour, limo’s, rode lopers en de champagne. Dat hoort allemaal bij een première en beroemd zijn. Beroemd zijn zou ze nooit willen, maar wel die momenten pakken. Op een feestje komen waar de fotograaf foto’s van je maakt. Janny houdt ervan om in de belangstelling te staan wanneer ze dat wil, en om daarnade volgende dag weer onopvallend door het leven te gaan. Ze heeft er helemaal niet de ambitie voor beroemd te worden, als ze dat wilde had ze het wel anders aangepakt.

Figureren is begonnen door een tip van een vriendin van haar. Vol enthousiasme meldde ze zich aan en dacht: “Leuk om voor één keer uit te proberen”. Haar eerste opdracht was bij TV Kantine. “Dit was zo’n leuke dag. Het was een speciale aflevering op de “Love Boat”. Ik was te gast samen met nog 6 andere figuranten en was wel 10 keer in beeld. Dat vond ik zo gaaf.” Janny besloot nog een keer mee te doen aan een figuratie opdracht, maar deze beviel minder goed. Slechte omstandigheden, geen wc en een te drukke bus als wachtruimte. Ze had nu ook de slechte kant van figuratie gezien. Uiteindelijk besloot ze nog één keer mee te doen en dit beviel haar weer heel goed, waardoor ze concludeerde verder te gaan met het figureren. “Ik ben geen doorsnee figurant. Het eerste jaar heb ik veel gedaan, toen was ik heel fanatiek en was alles leuk en nieuw. In de loop van de jaren werd dat wat minder. Nu kijk ik gewoon rond en doe wat mij leuk lijkt.”

Janny heeft wel veel hoogtepunten meegemaakt. Éen daarvan was voor een Franse film: “Gangsterdam”. Op de fiets kon ze naar de set toe. De eerste dag had ze gelijk haar voet verstuikt, maar was er toch alle dagen bij. Ze had 3 geweldige dagen gehad en ze vindt dit een bijzondere herinnering. Daarnaast was een Amerikaanse film, “The Hitman’s Bodyguard”, een hoogtepunt van Janny, omdat ze daar samen met de acteur Samuel L. Jackson hetzelfde startpunt van de scène had. Even recht tegenover een bekende Amerikaanse acteur staan. Voor Janny was dit het speciale moment.

Figureren vindt ze iets speciaals hebben, maar modellenwerk vindt ze ook heel leuk. Dit jaar in maart was er een oproep van de Flair om op de cover te komen. Haar moeder, man en een vriendin hadden haar genomineerd. Uiteindelijk is ze gekozen uit 250 modellen, samen met 6 andere winnaressen. Janny voelde zich op dat moment even beroemd. In de Flair kregen alle 7 modellen een paginagroot artikel met een mooie foto.  Ze is dan wel geen covermodel geworden, maar wie weet, misschien wel in de toekomst.

Janny heeft samen met een vriend een eigen film bedacht en gemaakt. Dit was in opdracht van “bol.com”, in samenwerking met het Nederlands Film Festival. Zij hadden hiermee het Blauwe Kalf gewonnen en mochten naar het Gouden Kalveren Gala. “Het was zo overweldigend om dit eens mee te maken” Even dat glamour momentje, over de rode loper, foto’s gemaakt door paparazzi. Ze zou graag meer in de filmwereld willen betekenen door bijvoorbeeld films te maken waar ze dan zelf in speelt of die ze regisseert.

Primeur boek over filmwereld

Omdat Janny eigenlijk al zoveel heeft gedaan in de film- en modellenwereld, is ze begonnen met het opschrijven van deze ervaringen. Ze wilde al deze mooie momenten niet vergeten. In korte tijd had ze 30 bladzijden en is daarna begonnen met het schrijven van een boek. Ondertussen is er al veel interesse in haar boek getoond. Twee documentairemakers, Frank Herrebout en Leo van Maaren, van Roxy Movies willen met Janny samenwerken. Het boek is nog niet af, maar zij hebben wel vertrouwen in haar project. Het boek is vooral over mijn ervaring als figurant en is doorgaans realistisch en soms wat smeuïger gemaakt.” Momenteel is de werktitel: “Het dagboek van een figurant”, maar dit zal nog wel veranderen. Het wordt waarschijnlijk in 2020 uitgegeven.  

Janny Smits Flair foto Bart Honingh 2019

Foto Flair gemaakt door fotograaf Bart Honingh

Gouden Televizier-Ring 2019

De vijf winnaars van de derde kwalificatieronde voor de Gouden Televizier-Ring 2019 zijn bekend.

- Blauw Bloed (EO)

- De luizenmoeder (AVROTROS)

- Ellie op patrouille (AVROTROS)

- Project Rembrandt (NTR)

- Urk! (SBS 6)

De vijf winnaars worden nu toegevoegd aan de lijst met de tien winnaars van de vorige twee kwalificatierondes. Op 23 juli start de vierde en laatste ronde. Hier worden nog eens vijf kanshebbers gekozen. Daarna deelt de redactie van Televizier nog vijf wildcards uit aan programma’s die net niet genoeg stemmen haalden.

Op de 25 programma’s die zijn gekwalificeerd kan dit najaar gestemd worden. De drie programma’s met de meeste stemmen, maken op de avond van het Gouden Televizier-Ring Gala kans op dé Gouden Televizier-Ring 2019!

Ben jij ook benieuwd wie er dit jaar gaat winnen of wil je stemmen? Houdt www.televizier.nl in de gaten, want er komen nog een paar spannende stemmomenten aan.

Gouden Televizierring

Interview met multitalent Luuk Ransijn

Voor wie leef ik nou? – Interview met multitalent Luuk (door Eline Kuijper)

Op jonge leeftijd begon Luuk Ransijn, nu 19 jaar, al met het maken van muziek en theater. Zijn passie, hartstocht en gedrevenheid liggen bij het maken van cabaret, spelen van piano, zingen en schrijven van zijn eigen voorstellingen.


Luuk is heel muzikaal opgevoed. Zijn moeder speelt dwarsfluit, twee broers spelen drum en nog een andere broer gitaar. Als 7-jarig jongetje begon hij met toneel en muziekles en hij heeft tot zijn 17e pianoles gevolgd. Op dit moment is hij zijn laatste maanden aan het afronden op de mbo-theateropleiding in Amsterdam Zuid. Via een stagemarkt kwam Luuk terecht bij Theater pand zone 1380 in Weesp, waar ze specifiek bezig zijn op het gebied van cabaret. Hij loopt daar vol enthousiasme stage en kwam zo uiteindelijk bij Sara Kroos terecht.

Het afgelopen jaar is hij door haar gecoacht en is nu door het hele land in haar voorprogramma te zien. Hij speelt voor zalen die hem niet kennen. Vroeger huurde Luuk weleens een klein zaaltje af om op te treden voor familie en vrienden. “Hier kom ik natuurlijk niet mee verder. Ik bleef zitten in mijn eigen kringen: mensen die het allemaal leuk vinden wat je doet. Sara zag mij een beetje dwalen en die heeft mij toen wegwijs gemaakt het afgelopen jaar.” “Voor wie leef ik nou?” Is dan ook vooral de belangrijkste vraag en tegelijkertijd de belangrijkste boodschap die hij wil overbrengen aan zijn publiek. “Laat jezelf niet tegenhouden in je eigen idealen, maar durf vooral voor jezelf te kiezen.”

Toen Luuk begon met schrijven, pakte hij hele grote thema’s over het leven en liefde. Als hij dit dan terugluisterde dacht hij “waar heb ik het eigenlijk over?”. Nu durft Luuk zijn eigen woorden te gebruiken en zijn eigen leven. Ongefilterd en heel direct probeert hij op te schrijven wat er in hem opkomt. “Het belangrijkste is vooral heel dicht bij jezelf te blijven. Vroeger schreef ik altijd over een ‘zij’, maar die dingen waren voor mij niet pakkend.” Zo is Luuk begonnen met het schrijven over homoseksualiteit. In het begin was het nog lastig om hier open over te zijn, maar hij hoopt nu een voorbeeld voor vele anderen te zijn.

Toekomst
Toen Luuk 14 jaar was heeft hij meegedaan met de talentenjacht “Alkmaars Talent” via Act4you. Deze heeft hij in 2014 gewonnen. Dat was zijn eerste optreden. (Eigenlijk zijn 2e, want in 2013 deed hij mee aan de talentenjacht Act4Warchild op het Waagplein in Alkmaar – red.).
Via Act4you kreeg hij in Alkmaar en omstreken de kans om op te treden op de meest verschillende locaties. Vanaf toen heeft hij geleerd om zich heel flexibel op te stellen. Wat nog bovenaan zijn bucketlist staat is meedoen aan cabaretfestivals, in de hoop zo ver mogelijk te komen. En hieruit weer goede contacten te halen.

Luuk zou nog heel graag willen samenwerken met de beste muzikanten die er bestaan. Hij is nu veel bezig met theater, maar zou op muzikaal gebied nog wel beter willen worden. Het lijkt hem ook leuk om, na een paar keer een theater-tour te hebben gedaan, een clubtour te doen met muzikanten. Luuk zijn grootste idool was Maarten van Roozendaal, die een paar jaar geleden is overleden. “Voor mij was hij een groot voorbeeld van hoe je liedjes maakt en hoe je teksten zo direct mogelijk brengt.” Luuk had nog graag met hem willen samenwerken.

Tot aan de zomer is Luuk Ransijn te zien in het voorprogramma van Sara Kroos. Hij hoopt volgend jaar nog vaak op te treden. Hiervoor kun je zijn site in de gaten houden; https://luukransijn.nl.

Als tip wil hij jullie meegeven: “Laat je inspireren door jezelf en door wat er om je heen gebeurt. Zorg vooral dat je jezelf durft te zijn, dat is heel dierbaar!”

Luuk Ransijn 2019

 

Waarom Act4you
  • Van jong tot ouder - van figurant tot acteurs
  • Persoonlijk contact
  • Maatwerk
  • Begeleiding jong talent
  • Communicatietrainingen
  • Wij ondersteunen Stichting Alkmaars Talent (t.b.v. Jeugdcultuurfonds)
  • Aangesloten bij Stichting De Waaier in kader Maatschappelijk ondernemen

Referenties

Margreet en kleinkind

Varen voor Idee aan Zee

Beste Ellenor,

De figuratie afgelopen vrijdag 7 april was erg leuk

Bo heeft genoten op de boot

Onze dank hier voor.Met vriendelijke groet

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!