Interview met "beroepsfigurant" Jan

Figureren - Gewoon voor de kick…  (interview Eline Kuijper - stagiaire)

De 67-jarige Jan Papenburg was 25 jaar werkzaam bij defensie als magazijn medewerker en ging op 58 jarige leeftijd in de VUT. Jan is altijd al gek geweest van voetbal en zijn grootste idool is/was Johan Cruijff. Hij heeft zo’n 70 plakboeken van hem en heeft hem ook een aantal keer ontmoet. Maar hoe is Jan eigenlijk begonnen met figureren?

Jan Papenburg en Johab Cruijff


Vanaf zijn 8e zat hij op voetbal tot ongeveer zijn 40e jaar. Uiteindelijk kon Jan niet meer voetballen vanwege een knieblessure. Stilzitten is niks voor hem en zo zag hij een oproep in de krant waar ze figuranten zochten voor een film. “Ik wilde altijd een beroemde voetballer worden, maar dat is er helaas niet van gekomen. Toen dacht ik: dan word ik maar een beroemde acteur”, vertelt Jan lachend. Zo gezegd zo gedaan: hij schreef zich in, maar het duurde zo’n half jaar voor hij werd gebeld of hij wilde figureren in een serie van de Vara.

Toen hij zichzelf voor het eerst op de televisie zag vond hij dit helemaal prachtig. “Vanaf dat moment had ik de smaak te pakken. Ik wilde graag op televisie. Dit gaf mij een kick, nu nog steeds.” Jan was een soap-verslaafde. Soms keek hij zelfs 3 soaps voor hij naar zijn werk ging. Dus waar hij nog heel graag in wilde spelen was GTST. Via mond-tot-mond reclame kwam hij daar terecht en was gelijk door het dolle heen. Vanaf dat moment is hij zich gaan inschrijven bij verschillende castingbureaus. En kreeg zo de ene leuke figuratie-opdracht na de andere.

Door al die figuratie voelde hij zich een beetje een beroemd persoon en hij leerde allemaal nieuwe mensen kennen. Ook kwam hij veel bekende mensen tegen. “Figureren is een sociaal gebeuren, dus ik doe dit nog steeds. Ik figureer minder dan vroeger, na ruim 25 merk ik dat ik niet zo’n zin meer om vroeg op te staan en de hele dag buiten te lopen.
Figurant is eigenlijk net als achtergrondmuziek. Soms sta je wat dichter bij de acteurs en soms heb je maar een kleine bijdrage zodat je niet eens te zien bent op de televisie. Wat Jan het meest bij is gebleven was zijn rolletje in GTST. Hij mocht op de set met Ludo en speelde een zakenman. Het leukste aan figureren vindt hij dat je op verschillende plekken komt waar je normaal niet zou komen. Natuurlijk heb je soms een opdracht die wat minder leuk is dan de andere, maar hij vermaakt zich altijd wel. Jan heeft ook zo’n 250 verschillende tv-programma’s bijgewoond in het publiek. Dit doet hij nog steeds met een groepje bekenden en dan is dan voelt dat bijna als een familiereünie.

Doordat Jan zoveel beroemde mensen tegen kwam begon zijn nieuwe hobby: het maken van selfies met beroemdheden. “Ik maak alleen liever geen selfies, maar laat bij voorkeur foto’s maken. Anders zijn ze niet zo mooi”, vertelt Jan. Hij heeft al meer dan 1000 foto’s. Zijn eerste foto was met Aart Staartjes van Sesamstraat. Zijn leukste foto’s waren met John Cruijf en Beau van Erven Dorens . Met wie hij nog graag op de foto wil is Paul de Leeuw, wie weet………..

JAN EN KAPITEIN RICK  Jan Papenburg en Prinses Laurentien  Kruimeltje tv opnames kopie

Locaties te huur voor filmopnames

Locaties te huur voor filmopnames

Act4you heeft diverse locaties voor filmopnames. Zoals woonhuizen, scholen, kantoorpanden etc. Zoekt u een specifieke plek of een bijzonder gebouw? Neem vrijblijvend contact op.

Luuk met indrukwekkend solo-programma

Luuk Ransijn in Scagon Theater Schagen
Op jonge leeftijd begon Luuk Ransijn, nu 19 jaar, al met het maken van muziek en theater. Zijn passie, hartstocht en gedrevenheid liggen bij het maken van cabaret.
Luuk in Scagon Theater 1


Luuk Ransijn speelt in het voorprogramma van Sara Kroos, met wie hij dit theaterseizoen op verschillende podia door heel Nederland zal spelen. Nu stond de jonge performer 12 mei 2019 op het podium in het Scagon Theater in Schagen en bracht in zijn eentje een dubbelprogramma.

In het eerste programmadeel was zijn solovoorstelling te zien, waarin hij op een luchtige manier een rauwe kant van de werkelijkheid onder woorden bracht met zijn liedjes en cabaret. In het tweede programmadeel ging hij voor iets nieuws. Het publiek mocht als eerste kennismaken met zijn gloednieuwe materiaal en tevens liet hij nog een enkel eerder geschreven nummer horen.

Binnenkort zal er een interview met deze jonge, gedreven, muzikale theatermaker te lezen zijn op onze website en in de nieuwsbrief.

 

Showreel (laten) maken

Heb jij diverse scènes waarin je te zien bent maar weet je niet hoe je die kunt verwerken in een showreel. Wij kunnen dat voor je verzorgen.
Ook is het mogelijk een opname te maken waarin je jezelf voorstelt en dat combineren.


Al vanaf € 50,- montage aangeleverde beelden  (afhankelijk van aangeleverd materiaal kan dat verschillen).
Toeslag voor opname voorstellen of korte scène naar wens € 50,-
Vraag naar de mogelijkheden 

Rechtstreeks geboekt worden ?

De PILOT is gestart. Rechtstreeks geboekt worden door producenten die bij ons een account hebben.


Wat houdt dat in?  Als je een PROFIEL PLUS account hebt dan kunnen producenten je sneller vinden en ook rechtstreeks benaderen voor een opdracht.
Steeds vaker willen producenten figuranten en acteurs zonder tussenkomst van een castingbureau boeken. Dat is enerzijds jammer maar anderzijds ook wel de huidige markt. Wij willen hierin meegaan. Dat wil zeggen de keuze aanbieden, rechtstreeks dan wel ontzorgen via Act4you. Voor de figuranten/acteurs is dat een mooie dubbele optie om gevonden te worden.
Hoe werkt dat?

Je krijgt een mail met verzoek contact op te nemen. Als je het een interessante opdracht vindt dan kan de producent wil je inderdaad boeken dan gaat de hele afhandeling rechtstreeks. Lees hier de de voorwaarden WERKWIJZE_RECHTSTREEKS_BENADEREN_Artiest.pdf

Voor slechts 17,50 per jaar kan je gebruik maken van deze extra optie. 

Waarom Act4you
  • Van jong tot ouder - van figurant tot acteurs
  • Persoonlijk contact
  • Maatwerk
  • Begeleiding jong talent
  • Communicatietrainingen
  • Wij ondersteunen Stichting Alkmaars Talent (t.b.v. Jeugdcultuurfonds)
  • Aangesloten bij Stichting De Waaier in kader Maatschappelijk ondernemen

Referenties

Tessa - Utopia

Tessa te gast bij UTOPIA

Het was erg leuk om te doen, het was even zoeken maar uiteindelijk heb ik het gevonden! 

Meteen opgevangen door de regie en in het kort uitgelegd wat de bedoeling was.

Een zender opgekregen en ik mocht aan de slag. Eenmaal binnen verliep het super, leuke gasten aan tafel en we hebben gezellig gepraat en lekker gegeten. 

Super voor deze eerste opdracht, ik heb er zin in om vaker te mogen werken voor jullie! 

 

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!