CASTINGFOTO'S

Goede castingfoto's zijn erg belangrijk om opdrachten te krijgen. Helaas zijn er nog steeds figuranten, maar zelfs acteurs die geen of geen recente foto's in hun profiel hebben staan. Het is belangrijk om jaarlijks te checken of de foto's nog kloppen. Als je tussentijds een andere "look" hebt, je haar geverfd of afgeknipt zorg dan dat die foto's ook geplaatst worden.

Het beste kan je regelmatig foto's laten maken bij een erkende studio. 

Wil je toch zelf je foto's maken lees dan in ieder geval onze TIPS.

Prijsindicatie 
Fotostudio Lucien Kroon Alkmaar
Vanaf € 70,- ca. 15 foto's. Uitgebreide shoot met kledingwissel prijs op aanvraag.
Studio86 Alphen aan den Rijn
 €150,- waarbij je 6 digitale foto’s ontvangt. Dat is inclusief advies, kledingwissel en samen foto's uitzoeken welke je bewerkt wil hebben.
Bjkopen van extra foto’s kan ad  €  15,-.

FIGUREREN

Een figurant wordt ingezet om lege plekken op te vullen, als aanvulling op acteurs met een rol. Denk daarbij aan gasten in een restaurant, voorbijgangers op straat, mensen in wachtkamer etc. Een figurant mag doorgaans niet spreken tijdens de opname, maar moet “mimen”, d.w.z. zonder geluid net doen of je praat. Een figurant is meestal niet duidelijk in beeld en wordt op diverse plaatsen ingezet.

Men dient vaak de gehele dag beschikbaar te zijn, terwijl het voorkomt dat je maar voor één of enkele scènes wordt ingezet. De regisseur wil namelijk op het moment zelf kunnen bekijken waar de figuratie nodig is. Veel geduld is dus nodig, maar het is wel een ervaring om mee te doen aan een televisieserie, soap of film. Als je dat nog nooit hebt meegemaakt is het een belevenis om te zien wat er allemaal bij komt kijken, hoe een paar minuten film soms een dag kan duren met opnemen.
Hoeveel mensen er werken aan zo’n productie etc. En met een beetje geluk zie je jezelf ook nog terug in beeld, dat kan ook weer afhangen van de montage. Soms denk je dat je tijdens de opname vol in beeld was, maar hebben ze bij de montage die scène laten vallen. En soms hebben ze nèt die ene seconde genomen waar jij duidelijk in de rij staat – One second of fame!

Belangrijk om rekening mee te houden als je gaat figureren.

 • Zorg dat je op tijd aanwezig bent
 • Maak geen afspraken kort na de geplande eindtijd, het kan altijd uitlopen.
 • Neem kleding mee zoals is gevraagd. In ieder geval nooit kleine streepjes/ruitjes (gaat bibberen op beeld). Niet alleen maar zwart en/of wit, maar zorg dat de styliste wat te kiezen heeft. Geen zichtbare merken op de kleding en accessoires.
 • Je dient je te melden bij de contactpersoon (figuratiebegeleider), zoals vermeld in de bevestiging.
 • Meestal dien je ter plaatse een quitclaim in te vullen. Hiermee verklaar je akkoord te gaan met je deelname en het gebruik van het opgenomen materiaal.
 • Zorg dat je je bsn/sofinummer bij je hebt en ook een kopie van je ID of paspoort. Je mag op de kopie vermelden dat het KOPIE is voor derden.
 • Volg de aanwijzingen op van de productieleiding.
 • Mobiele telefoon in wachtruimte liefst op stil en op de set uit! Of i.i.g. vliegtuigstand, anders stoort deze het geluid ook als je alleen geluid mobiel uitzet.
 • Neem een boek mee, wachten kan lang duren.
 • Als er gegeten wordt is daar een regel voor:
  • De crew en de cast eet altijd eerst, daarna mag de figuratie gaan eten.
  • Meestal staat er een soort buffet bij de cateringwagen of in een centrale ruimte.
  • Je haalt je eten en zoekt een plekje om te zitten.
  • Na het eten zelf je spullen opruimen!
 • Soms lopen opnames uit, dat is vervelend maar er wordt van je verwacht dat je niet voortijdig weggaat. Als je echt niet langer kan blijven overleg dan altijd met de figuratiebegeleider. Ga nooit weg zonder je af te melden, let wel: je ontvangt dan ook geen geld.

Edelfigurant

Als edelfigurant heb je een hele kleine rol (met of zonder tekst). Je bent bijvoorbeeld een leerkracht in een scène, of een verpleegster, het betreft geen echte bijrol.
Als je tekst krijgt toegestuurd, zorg dan dat je die goed uit je hoofd kent. Als er onduidelijkheid is over de tekst neem dan contact met het bureau of de productie.

Screentest/auditie

Als edelfigurant heb je een hele kleine rol (met of zonder tekst). Je bent bijvoorbeeld een leerkracht in een scène, of een verpleegster, het betreft geen echte bijrol.
Als je tekst krijgt toegestuurd, zorg dan dat je die goed uit je hoofd kent. Als er onduidelijkheid is over de tekst neem dan contact met het bureau of de productie.

Een auditie is bijvoorbeeld voor een rol in een toneelstuk, musical etc. Een screentest is voor film, tv en commercial, ook wel casting genoemd. Als je wordt uitgenodigd voor een casting vragen ze doorgaans eerst of je beschikbaar bent op de castingdag, vraag dan ook even wanneer de opnamedagen zijn om te kijken of je dan ook kunt. Ga nooit naar een casting toe als je vooraf weet dat je op de draaidag niet beschikbaar bent.

Je ontvangt per mail gegevens over de locatie, evt. kledingadvies en indien van toepassing ook nog een scriptje en tekst. Bereid je goed voor en zoek uit waar je moet zijn. Als je ca. 10 minuten voor de afspraaktijd aanwezig bent heb je even de tijd om naar het toilet te gaan, haren te kammen, make-up te checken etc.

Als je aan de beurt bent maken ze doorgaans eerst een foto, daarna moet je je kort voorstellen voor de camera, waarbij men ook wil weten of je op dat moment te zien bent in een andere commercial. Vervolgens wordt de scène gespeeld. Vaak een paar keer op een andere manier, volg daarbij de aanwijzingen op van de regisseur. Meestal duurt alles zo’n 10 minuten.

Je krijgt via het castingbureau te horen of je bent uitgekozen. Als je het niet bent geworden hoeft dat niet te betekenen dat je het niet goed hebt gedaan. Het kan zijn dat men uiteindelijk voor een ander type heeft gekozen omdat die beter bij de tegenspeler past of een scène vervalt helemaal in een commercial. Ook professionele acteurs moeten steeds weer auditie doen…..

Dus kop op, volgende keer gewoon weer proberen.

In de spotlight

In de spotlight

Nellie

Nellie

onze oudste edelfigurante, nog zeer kwiek
Waarom Act4you
 • Van jong tot ouder - van figurant tot acteurs
 • Persoonlijk contact
 • Maatwerk
 • Begeleiding jong talent
 • Communicatietrainingen
 • Wij ondersteunen Stichting Alkmaars Talent (t.b.v. Jeugdcultuurfonds)
 • Aangesloten bij Stichting De Waaier in kader Maatschappelijk ondernemen

Referenties

Geslaagd met dank aan acteurs

Hallo ellenor,

Jalil, Sarita en Ik zijn allemaal geslaagd voor ons video examen! Heel erg bedankt voor jullie feedback en gezelligheid die dag!

Groeten Karin Glorie

(kandidaten mediationopleiding)

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!